StoryEditorOCM
ForumJOKERA JE POLJUBILO 11 NOMINACIJA, A NAŠI SUSJEDI IMAJU ŠTO SLAVITI

"Medena zemlja" se natječe za čak dva Oscara

Piše Slobodna Dalmacija
13. siječnja 2020. - 18:15

Batmanov mitski neprijatelj Joker ima razloga za (o)smijeh: megahit "Joker" Todda Phillipsa osvojio je najveći broj nominacija za ovogodišnje Oscare, njih čak 11, uključujući one u kategoriji najboljeg filma, režije, adaptiranog scenarija i glavne muške uloge Joaquina Phoenixa koji je glavni favorit za osvajanje zlatnog kipića, ispred Adama Drivera ("Marriage Story"), piše Slobodna Dalmacija.

Iza "Jokera" po broju nominacija slijede "Bilo jednom u... Hollywoodu" Quentina Tarantina, "1917" Sama Mendesa i "Irac" Martina Scorsesea, sva tri s po deset, računajući one najglavnije, dakle film, režiju i originalni/adaptirani scenarij.

U slučaju Tarantina, "glavne" se odnose i na glavnu mušku ulogu Leonarda DiCaprija i sporednu Brada Pitta kojemu za najvećeg takmaca slovi Joe Pesci iz "Irishmana", a ispred Ala Pacina iz istog filma, Toma Hanksa ("A Beautiful Day in the Neighborhood") i Anthonyja Hopkinsa ("The Two Popes").

"Joker", "Once Upon a Time In... Hollywood", "1917" i "Irishman" na čelu su špalira u kategoriji naj-filma s dosad nezabilježenom 41 nominacijom.

Konkurenti su im "Parazit", "Male žene", "Bračna priča", "Izazivač" i "Jojo Rabbit". Veliki broj nominacija, šest, koliko i "Marriage Story", dobio je južnokorejski "Parasite" Joon-ho Bonga koji se, među ostalim, natječe za naj-film i najbolji međunarodni film, režiju, scenarij.

Nominaciju za kategoriju najboljeg međunarodnog filma osvojio je i sjevernomakedonski dokumentarac "Medena zemlja" Ljube Stefanova i Tamare Kotevske te ušao u društvo s "Parazita", Almodovarove "Tuge i slave", "Jadnika" Ladja Lya i "Tijela Kristova" Jana Komasa.

A to nije sve!

To nije sve: "Honeyland" će se natjecati za Oscara i u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca. Odavno neki film iz regije nije bio nominiran za Oscara ("Ničija zemlja", 2001.), nekmoli da se natječe za zlatni kipić u čak dvije kategorije, a Makedoncima je to posljednji put pošlo za rukom sredinom devedesetih, točnije 1994., kad je "Prije kiše" dobio nominaciju za "strani" film.

Dvije nominacije za "Medenu zemlju" su samo neka od (pozitivnih ili negativnih) iznenađenja na nominacijama pa je tako, recimo, "Ad Astra" predložena samo za zvuk, dok "Oproštaj" nije dobio ništa.

Scarlett Johansson do danas nije nikad dobila nominaciju za Oscara, a od danas se može pohvaliti da je dvostruka oskarovska nominentica, za glavnu žensku u ulogu u "Bračnoj priči" i sporednoj u "Jojo Rabbit".

Potonji naslov je razmjerno iznenađenje u utrci za naj-film, kao i "Ford v Ferrari" koji vozi oskarovsku utrku u tehničkim kategorijama, bez barem Christiana Balea s nominacijom za glavnu mušku ulogu. U toj kategoriji ispao je i Robert De Niro ("Irac"), a upao Antonio Banderas ("Tuga i slava").

Neugodno iznenađenje

Akademija nije (ugodno) iznenadila nominiranjem Adama Sandlera za "Uncut Gems", Eddieja Murphyja ("Dolemite Is My Name") ili Tarona Egertona ("Rocketman"), ali gužva je ovdje ionako golema, računajući Phoenixa, DiCaprija, Drivera i Jonathana Prycea ("Two Popes").

Kod glavnih ženskih uloga nominacije predvodi favoritkinja Renee Zellweger ("Judy"), a društvo joj, osim Johansson, prave Saoirse Ronan ("Little Woman"), Charlize Theron ("Bombshell") i Cynthia Erivo ("Harriet").Medena zemlja

Ugodno iznenađenje unutar kategorije sporedne ženske uloge jest nominacija za mladu Florence Pugh ("Male žene"), kao i Kathy Bates ("Richard Jewell"), plus tu su još, uz Scarlett, favoritkinja Laura Dern ("Marriage Story") i Margot Robbie ("Bombshell").

Dok su Ronan i Pugh glumice nominirane za Oscara, a i "Male žene" ukupno su dobile šest nominacija, među njima nema redateljice Greta Gerwig koja nije predložena za režiju, kao nijedna pripadnica ljepšeg spola. Za režiju se, dakle, natječu Tarantino, Mendes, Scorsese, Phillips i Bong.

Razočarenje za Disney

Jedno od većih iznenađenja jest izostanak nominacije u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma za najgledaniji crtić u povijesti "Frozen II", gdje su upala čak dva Netlixova projekta ("I Lost My Body", "Klaus").

Disney nije dobio ni nominaciju za naj-pjesmu za "Kralja lavova" koju je otpjevala megazvijezda Beyonce, a izvisila je i još jedna glumica-pjevačica Jennifer Lopez za precijenjene "Prevarantice s Wall Streeta".

Dodjela Oscara, 92. po redu, tempirana je za 9. veljače.

25. travanj 2024 07:06