StoryEditorOCM
ForumPOZADINA TRAGEDIJE U OBITELJI ZDRAVKA ŠKENDERA

'Tomislav je trebao doći na obiteljski ručak, no nije stigao...

Piše Klara Rožman, Marija Lokas/Jutarnji list
24. siječnja 2020. - 14:11

S neizrecivom tugom moraju se boriti šibenski pjevač Zdravko Škender, njegova supruga Anđela, kći Kristina i ostala obitelj koji su jučer na zagrebačkom Krematoriju rekli posljednje zbogom Tomislavu Škenderu, glazbenikovom sinu koji je preminuo u petak u svom domu, sa samo 39 godina.

U krugu obitelji i najbližih prijatelja u prijepodnevnim satima održan je sprovod, a Tomislava Škendera, inače velikog zaljubljenika u elektroničku glazbu, na vječni je počinak ispratila pjesma Olivera Dragojevića “Zelenu granu s tugom žuta voća”, za koju je tekst napisao Tin Ujević, a uglazbio ju je Zdenko Runjić.

Većina okupljenih koji su se došli oprostiti od Tomislava u rukama je držala bijele ruže, svojevrsni simbol mladosti, jer smrt je Tomislavov život prekinula u naponu snage. Pred njim je bilo još mnogo toga. Obitelj shrvana gubitkom, zamolila je za poštivanje njihove tuge i privatnosti, te nisu željeli ni da se sprovod dokumentira fotografijom. Nema tih riječi kojima bi se opisao gubitak s kojim se moraju nositi Tomislavovi roditelji, a iza njega je ostala i kćerkica Laura.

A tužnu priču o iznenadnom odlasku Škenderova sina ispričao nam je njegov blizak prijatelj, također glazbenik.

- Sa Zdravkom sam se čuo odmah, čim sam doznao za tu strašnu tragediju. Sat vremena smo pričali na telefon. Taj telefonski razgovor bio je drugačiji od naših uobičajenih brbljanja, kada se zafrkavamo, pitamo jedan drugog što ima novog... Ovaj put teško mi je bilo izgovoriti i ono uobičajeno: ‘Kako si?’. Kako će biti čovjek koji pokapa rođeno dijete? Nema gore nego kada roditelj svom djetetu mora reći posljednje zbogom - rekao nam je Zdravkov prijatelj.

- On već danima ne može prestati plakati. Plakao je i dok je razgovarao sa mnom, plakao sam i ja s njim, jer nisam pronalazio riječi utjehe. Što da kažeš ocu koji je lud od boli koju osjeća, koji jedva priča na telefon? Što da kažeš ocu koji je gledao svog mrtvog sina? - nastavlja priču naš sugovornik, kojem je Zdravko Škender kazao da ništa nije dalo naslutiti tragediju koja će pogoditi njegovu obitelj.

- Zdravko je uvijek bio ponosan na svoju djecu: kćer Kristinu i pokojnog Tomislava, visokog, zgodnog, mladog čovjeka u naponu snage. Znao mi je govoriti kako je Tomislav od onih ljudi koji paze na svoju kondiciju, kako redovito odlazi u teretanu i diže utege... I onda, eto, čovjeka doslovno preko noći više nema. Tog petka Tomislav je trebao doći u Zdravkov dom na ručak. No, nije se pojavio u zakazano vrijeme. Zdravku je bilo isprva čudno da se nije javio. Kako su sati prolazili, počeo se brinuti, pa je otišao u Tomislavov stan. Zvonio je na vratima, a kako nitko nije otvarao, ušao je u stan u kojem je zatekao mrtvog sina. Užas! - povjerava nam glazbenikov prijatelj, koji kaže da se još uvijek nije ustanovilo zbog čega je preminuo Tomislav Škender, no sve upućuje na to da mu je zakazalo srce, i to u snu.

- Isto tako, u snu je nedavno otišao i Srđan, sin Mila Hrnića. Poput Tomislava i njemu je stalo srce, a bojim se da je tim odlascima prepuklo srce njihovih očeva, koji nakon ovakvih tragedija više neće i ne mogu biti isti kao nekad - kaže glazbenik.

19. travanj 2024 23:47