StoryEditorOCM

FOTO - MASLINARI S DANA MASLINE U ĐIRU PO UGLJANU: Obišli antičke masline i kuhali žgvacet

Piše PSD.
1. svibnja 2016. - 23:25

Subota je bila udarni, drugi dan ovogodišnjih 18.međunarodnih Dana masline koje je i ovaj put uz pomoć i podršku niza suorganizatora i pokrovitelja organizirala Udruga tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Praktički cjelodnevni izlet na otok Ugljan bio je najzanimljivi dio dana jer su maslinari koji su u zadar došli sa svih strana, bilo ih najviše iz Istre, pa južne i srednje Dalmacije ali i Crne Gore, Italije i Slovenije, obišli antički maslinik s maslinama starijim od 2.000 godina kod Lukorana, obišli su i jedan puno mlađi gdje su im maslinarski stručnjaci pokazalo kako se masline ispravno obrezuju, a glavna fešta bila je rivi u mjestu Muline.

Tamo je 10 ekipa pripremalo janjeći žgvacet, izvorno gusti umak od janjetine koji se servira uz tjesteninu ili palentu, a u ugljanskoj verziji kombinaciju janjetine s bižima, boba i drugih dodataka. Kuhalo se u kotlićima na otvorenoj vatri, a sedmoroćlani žiri je ocjenjivao jela. Uz ostale u žiriju su bilo i umirovljeni zadarski gastro stručnjak prof.Petar Pera, Renato Kraljev te  Tamara Šoletić koja je kao Lili popularna od Crne Gore do Slovenije.

Pobjedio je tim istarskih maslinara i kuhara, drugu nagradu je osvojla ekipa Boduli-Vlaji koju jee predvodio zadarski ugostitelj Nikola Katalinić, a na trećem mjestu je bila ekipa Preko-Zmorac na čelu sa zadarskim sveučilišnim profesorom Robertom Bacaljom. Press tim je također kuhao i ostao u zlatnoj sredini, na petom mjestu.

Domaćini su u Mulinama peipremili još i desetke kilograma srdela i tunjevine s gradela, a za dobro raspoloženje u tom maslinarskom jedinstvu bio je ponajviše zadužen neizostavni Rade Bobanović koji je sve častio svojim uljima, sirom i vinima.

Maslinarska fešta je završila popodne na izletničkom brodu Barba Ive na kojem se na koncu i zaplesalo.

M.V.

 

24. travanj 2024 19:02