StoryEditorOCM

FOTO: PREDSJEDNICA U ŠKABRNJU Grabar Kitarović odala počast žrtvama pokolja iz 1991.

Piše PSD.
17. studenog 2016. - 09:45
skabrnja_vijenci11-161116

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u srijedu Škabrnju gdje je položila vijence na spomen obilježje masovne grobnice iza zgrade osnovne škole Vladimir Nazor te na centralni križ na mjesnom groblju za sve poginule 18. studenoga 1991. godine kada su okupatorske snage predvođene JNA i pobunjenim Srbima zvjerski ubile 48 škabrnjskih civila i 15 branitelja. Predsjednica je u Škabrnju došla dva dana prije službenog obilježavanja 25. obljetnice maskara jer će tog dana biti na službenoj komemoraciji u Vukovaru.

 

Treći posjet Škabrnji u samo dvije godine Kolinda Grabar Kitarović je započela sastankom iza zatvorenih vrata sa udovicama, djecom i unucima poginulih branitelja na kojem su bili nazočni i načelnik općine Nediljko Bubnjar te ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

 

- Predsjednicu sam podsjetio na činjenicu da za zločin u Škabrnji još uvijek nitko nije odgovarao. Ratko Mladić sjedi u Haagu zbog zločina u BiH, ali na Škabrnji je "izučio zanat". Podsjetio sam je i na činjenicu da još uvijek nisu riješeni problemi stradalih škabrnjskih branitelja i njihovih obitelji, da se na natječaje za zapošljavanje primaju ljudi koji nisu bili u Domovinskom ratu, a udovice branitelja i njihova djeca se preskaču. Rekao sam joj i da neki saborski zastupnici nemaju moralno pravo danas govoriti da se osjećaju ugroženi, kada su njegova braća u Škabrnji bila na drugoj strani – kazao je Miljanić.

 

Načelnik Bubnjar predsjednici je iznio problem dovršetka općinske zgrade u kojoj će biti smješten i memorijalni centar sa spomen sobom na škabrnjsku tragediju.

 

Predsjednica, koja za vrijeme posjeta nije htjela davati izjave za novinare, obećala je načelniku da će se svojim autoritetom zauzeti za dovršetak zgrade, za što je još potrebno oko 2,5 milijuna kuna.

 

I.N.

Foto: Nikša Stipaničev / Hanza Media 

25. travanj 2024 00:56