StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: U KAFIĆU 'DOMA' PROSLAVLJEN SVETI ZOILO

Meštri od stiha, kista i objektiva guštali s prijateljima uz crna vina OPG Bože Bačića!

Piše M.K.
17. prosinca 2016. - 17:58
zoilo1

U kafiću Doma vlasnika Nevena Kožula kojega je prije nekoliko dana KUD Bleke i konji proglasio Čovikom godine Zadra zbog pozitivnog duha koji širi na sve strane, u petak navečer slavila su se crna vina Bože Bačića iz Podgrađa, ali i svetac zaštitnik Zadra Sveti Zoilo čiji dan "pada" upravo 16. prosinca.

Kao da se kafić Doma vratio kroz vrijeme i prometnuo u staru zadarsku konobu od prije 50 - 100 godina. Zdravo domaće vino, feta kruva ispod peke, slana srdela, maslina, viška pogača... I odlično društvo u kojemu je bio i bibinjski pjesnik Ante Sikirić i slikar Tomislav Čerina i fotograf Željko Karavida... Sve sami meštri od stiha, kista i objektiva, na čelu s meštrom od vina Božom Bačićem i ceremonijal meštrom Nevenom Kožulom koji se za ovu prigodu prometnuo likom i odjećom u - svetog Zoila.

- Zašto Sveti Zoilo? Pa on je od svih zaštitnika Zadra nekako najviše samozatajan i najmanje spominjan svetac pa smo ga mi odlučili proslaviti, onako kako do dolikuje u prosincu, dobrim društvom, domaćim vinom i nadasve prijateljstvom. Dobre su se vibracije širile na sve strane i bilo je zbilja lipo, pravi gušti. A tek vina! Božo Bačić nam je donio svoj cuvee iz 2012. godine, zatim cabernet sauvignon iz 2014. i aromatizirano vino s maraškom iz 2012. za kojega je dobio u Engleskoj prestižnu nagradu - kazao nam je Neven Kožul u čijem se kafiću mnogi Zadrani zbilja osjećaju - kao doma.

Uostalom, dovoljno je pogledati fotografije Željka Karavide i odmah je jasno kakva je to večer za pamćenje bila.

I sveti Zoilo je sigurno bio zadovoljan i namignuo koji put "odozgo" svojim Zadranima.

 

20. travanj 2024 12:42