StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: U ZADRU OTKRIVEN SPOMENIK DOMOVINSKOM RATU

Na svečanosti general Gotovina nije propustio priliku za slikanje...

Piše AVŠ
11. svibnja 2017. - 19:55
GOTOVINA

Na Trgu kneza Višeslava u Jazinama u četvrtak je svečano otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima- kocka kipara Tomislava Ostoje koja je prije dvije godine, na natječaju koji je raspisao Grad Zadar, proglašena najboljim umjetničkim rješenjem.

Spomenik koji predstavlja simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu, u suradnji sa udrugama podigao je Grad, a na svečanosti otvorenja u Jazinama okupili su se brojni predstavnici vojnog, političkog i javnog života, među njima i ministar obrade Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov te general Ante Gotovina, ali i brojni roditelji poginulih branitelja.

- Mnogi od roditelja ovaj trenutak otvaranja spomenika, na žalost, nisu dočekali. Samo majčino srce zna koliko je teško kad ti djete odlazi u opasnost. Kada je trebalo braniti ono najvrjednije, dom i obtelj, naša djeca su bila ta koja su odlazila u opasnost i dala svoje živote za našu slobodu. Zato smo iznimno ponosni što imamo ovaj trg, što imamo spomenik na koji se možemo doći pokloniti njihovoj žrtvi- kazala je na svečanosti otvorenja Tonka Bajlo, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja.

Srebrena kocka na sebi ima natpis koji glasi „Poginuli su za neovisnu Hrvatsku.Njihove duše bdiju nad njezinom slobodom.“ , a simbolizira komprimiranu snagu, čvrstoću, stabilnost i odlučnost branitelja poginulih u obrani grada. Spomenik je otvorio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

- Zadar se klanja žrtvi svojih branitelja, njihovoj neustrašivosti, vjeri i konačnoj pobjedi. Spomenik njima je i čitav ovaj grad i njegovi ljudi, mi koji ovdje živimo. Zato Zadar pripada braniteljima koji su za njega dali ono najvrjednije, svoju krv, i njihovim obiteljima koji su dale svoje voljene- kazao je Kalmeta na otvorenju koje je u Jazinama okupilo brojna lica.

Za razliku od atomosfere prije dvije godine, kada su braniteljske udruge Ostojinu kocku odbacivale kao nedostojan i neprepoznatljiv spomenik jer na njemu nema simoblike grada, države i vjere, na otvorenju u četvrtak nikakvih kontroverzi nije bilo. Štoviše, roditelji poginulih koji su dali život za obranu grada iskazivali su svoje zadovoljstvo što je Zadar konačno, nakon nekoliko propalih pokušaja, dobio spomenik braniteljima i mjesto gdje se mogu doći pokloniti njihovoj žrtvi.

24. travanj 2024 01:27