FOTO: SAM U DIVLJINI Pogledajte kako izgleda Velebit nakon 20 dana požara, od crne pustoši do netaknute ljepote!

FOTO: SAM U DIVLJINI

Četiri dana Velebita - izlet koji si apsulutno svi možete priuštiti. Antistres recept! Četiri dana kvalitetnog odmora, te istraživanja, straha, divljine, snalaženja, preživljavanja i tišine.

Nešto na prvu nestvarno da stvarno postoji tako blizu nas... dio odabranih slika je u galeriji. Možda nekome od vas padne ideja gdje za vikend - napisao je čitatelj Ivan Ražov koji nam je ustupio svoje fotografije za objavu.

Prvi dio putopisne fotoreportaže prikazuje Velebit koji je gorio 20 dana, zabrovaljen od svih, naravno osim vatrogasaca, a onda u suprotnosti s apokaliptičkim prizorima - čista ljepota skoro netaknute velebitske prirode.

I opisi autora jednako su zanimljivi kao i fotografije, pa ih prenosimo, bez naših intervencija na tekstovima.

Uživajte!

I naravno, ipak nemojte sami u planinu ako nemate iskustva. Jer prirodu treba voljeti, ali i poštovati!

 

"Prolaz kroz pakao na vlastitu odgovornost... Izgleda da ni žohar nije preživio. Ovdje je bio čovjek. Snaga prirode. 

Što ljudska ruka napravi.. 

..koliko bolestan um treba biti..

.. da ovako predivnu prirodu uništi..

..čemu...

Na mladima svijet ostaje 😁 baš je neko snažno drvce.

Tulove grede duge 1 km, najviši vrh 1120 m.

Blizu požara u bijegu prema južnom Velebitu.

Gori na sve strane

Kanader u borbi sa požarom i turbulencijama.

Probudilo me sunce i tišina jedno jutro u 7 h. Čekalo me osvajanje vrha Sv. Brdo.

Kao da se rat tek završio, čahura ima na ponekim mjestima. Izgleda kao da su nedavno upotrebljene a ne u domovinskom ratu. Metak / godina proizvodnje 1980 MK (malo kalibarsko) Tko bi rekao da dvadesetak godina ta čahura leži na podu..

Vojne žice za vezu (kaže jedan iskusni znalac ako je dvobojna) su isto prisutne, vidio sam ih na par mjesta. Ova završava negdje u zemlji, viri vani nekih 40 cm, na prvu sam pomislio da je minska.

Idem kroz brlog misleći na medvida kao na ženu, ako krene na mene smislija sam plan 🙈srića je samo da su srne na sve strane 😅

Predivno izgleda srednji Velebit nakon izgorene šume na južnom Velebitu. Ali to je samo izgled, većina toga je minirana te triba hodati samo označenim stazama :/ htio sam se popeti na vrh brda đipom i stigao sam do podnožja brda sa druge strane ali naravno nema dalje označenog puta do gore pa sam se okrenuo.

Tolike (minirane) ljepote

Jurjevićevi dvori

Na onom vrhu mi je cilj, Sveto Brdo 1751 metar. Svaki korak dok šetam pažljivo gledam hoću li na poskoka naići, putić je na nekim mjestima širine nekih 30 cm.

Ono u daljini nisu oblaci nego je sve to dim. Veliki dio Južnog Velebita gori na više mjesta.

I ovaj bijeli trag na nebu je dim od požara sa Velebita.

Sveto Brdo je osvojeno. 1751 metar je ispod mene.

Pogled na ličku stranu.

Morat ću se opet ovdje vratiti, sve je mutno od dima.

Tamo negdje iza zapaljenog sam bio prvi dan.

Večera sa pogledom na more 😁

Zalazak sa vrha, nebo se zacrvenilo od dima.

Predivan zalazak u kombinaciji sa oblacima dima. Sunce je zašlo ima desetak minuta ali nebo ne popušta. Još jedan dan me čeka na planini pa onda povratak u civilizaciju.

Ostao sam bez vode treći dan. Izvori nisu pitki jer je voda stajaćica i treba je kuhati. Taman kad sam se razmišljao spustiti u civilizaciju po vodu, sretnemSilvija Jurin i ostale cure kojima neznam ime na tulovim gredama, uglavnom hvala Silvija 😁spasila si me sa tih po litre vode. I opet mi je ubrzo nakon sat dva zafalilo vode te se opet razmišljam po vodu otići i sreća putem naletim na bunar. Litru ipo u šutu sam popio! Napunio sam sve prazne boce i ko nov sam 😆

Predivna šuma

Posljednje dobro jutro Velebitu u ovoj avanturi. Sunce samo što nije. Hvala ti planino na predivnom druženju! Vidimo se opet kad mi se isprazne baterije. Možeš isključiti punjač. 😁"

 

Naslovnica Fotoreport

Najčitanije