StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: FESTIVAL SMOKAVA ODUŠEVIO PONUDOM

Ovako je izgledala 'Gastro smokva' u atraktivnom prostoru Muzeja antičkog stakla!

Piše Zadarski.hr
8. rujna 2017. - 17:33
festival_smokve53-080917_resize.JPG

U muzeju Antičkog stakla u Zadru i službeno je otvoreno 10. izdanje Festivala smokava. Plesom poljičkih vila uz gajde, poezijom Ivana Gligore i brojnim varijacijama smokve u jelima u petak je započela Gastro smokva, koja je u atraktivnom prostoru Muzeja antičkog stakla popraćena izložbom, promocijom i degustacijom hrane i pića sa smokvama.

- Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Ona je hrana pustinjaka i sveto drvo mnogih predaja. Kada smo u kolovozu gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić i ja posadili stablo smokve na zadarskoj rivi, poslali smo najljepšu poruku sinergije između Grada i Županije s našim poljoprivrednicima jer smokva to čini na najljepši mogući način – poručio je župan Božidar Longin koji je svečano otvorio ovogodišnje jubilarno 10. izdanje Festivala smokava. Posebno je zahvalio Sandri Babac, pokretaču Festivala na upornosti i predanosti u promociji autohtonih ekoloških poljoprivrednih proizvoda Zadarske županije. Ona je, pak, nakon deset godina organizaciju Festivala smokava prepustila Zadarskoj županiji.

- Nakon deset godina rada, Zadar i županija danas imaju jedan dobar brend. Predala sam ga u ruke institucije ne zato što to ne volim raditi, već sam, kao proizvođač, prepuna obaveza. Ovo je postao proizvod kojeg će, vjerujem, Županija uz ljude i sredstva i dalje njegovati te će on nastaviti rasti - rekla je Sandra Babac.

20. travanj 2024 15:31