StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: OTVOREN 19. BIOGRAD BOAT SHOW

Pogledajte domaće proizvođače atraktivnih plovila

Piše Karmen Miletić i Iva Ivanac
19. listopada 2017. - 18:40
bbs24-191017

- Fasciniran organizacijom Biograd Boat Showa koji je postao više od izložbenog sajma, zapravo sjecište kvalitete svega onoga što u nautici treba postojati, predlažem da se on odsad zove burzom, jer ovo je kroz godine postalo mjesto gdje se ljudi sastaju i vode bitne poslovne pregovore. Naš cilj je da do 2020. godine Hrvatska uđe u top 20 turističkih zemalja svijeta, a veliku ulogu u tome igra nautički turizam, tim je riječima ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak točno u podne otvorio 19. po redu sajam brodova koji se održava u marini Kornati u Biogradu, najavivši kako će u novoj godini ministarstvo otvoriti i novi ured za nautiku te više novčanih sredstava usmjeriti u razvoj nautičkog turizma koji je postao vrlo unosan posao.

Važnost Biograd Boat Showa, na kojem ove godine sudjeluje rekordnih 300 izlagača, osim Ministarstva turizma prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora (HGK) te je upravo na sajmu odlučila organizirati prve Hrvatske dane nautike namijenjene gospodarstvenicima iz sektora pomorstva i nautičkog turizma. Na glavnom panelu, nakon otvaranja showa, sudjelovali su predstavnici ministarstva te nautičkih udruženja Hrvatske i, prema riječima Josipa Zahera iz HGK, zajedno pokušali donijeti smjernice za daljnji razvoj turizma, prve gospodarske grane Republike Hrvatske.

- Radi se o budućnosti. U suradnji sa HGK stvorili smo novu, poslovnu platformu, osigurali smo posebnu halu za B2B konferencije, organizirali panele i na taj način poslovnim subjektima koji nisu izlagači također omogućili razmjenu ideja i mjesto za sastanke, kazao je o ovogodišnjim novitetima direktor Biograd Boat Showa Milan Šangulin radujući se još jednom događaju koji Biograd čini živim i pozicionira ga na važnu nautičku mapu svijeta.

Najveći hrvatski sajam brodova i plovila događa se u vrijeme proslave 60 godina poslovanja turističke kuće Ilirije iz Biograda u čijem je vlasništvu marina Kornati i koja je organizator sajma. Ovogodišnji sajam je dobio prošireni izložbeni prostor za oko 1000 četvornih metara te prošireni pontonski most. Među brojnim izlagačima iz Hrvatske i svijeta koji su predstavili svoja plovila čak njih 30 imaju hrvatske i svjetske premijere, a posebnu pažnju privukli su manji brodovi iz domaće proizvodnje cijenom i kvalitetom konkurentni na međunarodnom tržištu.

Takav je i brod Kuster 70, posljednji model kojeg je obitelj Kuštera izbacila na tržište i u potpunosti je proizveden u Hrvatskoj. Njihovo brodogradilište nalazi se u mjestu Kraj na otoku Pašmanu, gdje se proteže na otprilike 700 metara kvadratnih hangara i vanjskih terena. No obitelji Kuštera, kako to obično biva, nije sve išlo niz dlaku. Nezapamćeno nevrijeme na Pašmanu im je prije 15-ak godina uništilo stari hangar u kojem se nalazilo čak osam tuđih brodova.

- Nije bilo lako, ali uspjeli smo se izvući. Kredit jedan, drugi i ponovno smo pokrenuli proizvodnju. Taman kada je sve opet stalo na noge, pogodila nas je ekonomska kriza. Moram vam priznat da nije lako nama malim brodograditeljima, govori Damir Kuštera, jedan od trojice braće Kuštera koji isključivo svojim rukama i teškim radom izrađuju brodove.

- U svaki brod koji smo dosada napravili, unijeli smo svoju dušu i tilo, pa tako i u Kuster 70, kaže Damir. Posebnost Kustera 70, duljine 8,3 i širine 2,65 metra, je što ide preko 40 čvorova i to ga čini jednim od najbržih ovakvog tipa na Jadranu, govori Damir nadajući se kako će se i ovaj brod naću put do kupaca kao i njegov prethodnik Kuster 15 koji je prodan u više od 600 primjeraka.

Svoju pomorsku premijeru imao je i Pearlsea S6 Coupe, brod tvrtke Pearlsea Yachts iz Križa kod Ivanić grada. Upravo je ovaj brod najveća luksuzna motorna jahta izgrađena u hrvatskim brodogradilištima dužine nešto više od 17 metara koju karakterizira otvoreni interijer. Iako izvana izgleda kao sportski kupe u interijeru se ne gubi komfor. Sadrži tri komforne spavaće sobe s dvije kupaonice, skiper kabinu i spremnik za pomoćni čamac koji može biti duljine do tri metra.

Svjetsku premijeru u Biogradu ima i brod More 40 tvrtke More Boats iz Dugopolja. Njihova jedrilica duljine 12,50 metara predviđena je za osam osoba. More 40 nije klasičan kruzer, pruža visoki komfor i zadovoljava ljubitelje sportskog jedrenja čak i kada su oceani u pitanju, a kao dokaz tome More Boats uskoro šalje jednu manju flotu na - Karibe.

Biogradski sajam plovila završava u nedjelju, a do tada će domaćini i gosti moći uživati u brojnim programima na kopnu i moru. Posebno atraktivne su najavljene regate u biogradskom akvatoriju, a svakog dana nakon zalaska sunca organiziran je bogat zabavni programu čiji je vrhunac u subotu kada nastupa Neno Belan s Fiumensima.

24. travanj 2024 13:20