StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTOGALERIJA: LUDA NOĆ MUZEJA U ZADRU

Posjetitelji uživali u "Varatonu", prvom varoškom maratonu, a bila je tu i doping kontrola!

Piše B.S.
26. siječnja 2018. - 23:10
varaton3-260118

Jedanaesta po redu "Noć muzeja" u Zadru je u petak navečer započela je u nesvakidašnjem znaku "Varatona", prvog antičkog maratona održanom na Poluotoku. Start ove varoške utrke koju su povodom tradicionalne noći muzeja, na koju je izašlo tisuće Zadrana, organizirali članovi inicijativnog odbora za znanost, zabavu i sport poznatog caffe bara "Doma" bio je na početku ulice Stomorica, a cilj čak 42,195 metara nakon toga. Zbog nedozvoljenih opijata koji su se nudili iznemoglim sudionicima, bila je tu i doping kontrola.

U "Domi" je pri tom paralelno održana izložba sportskih rekvizita i fotografije, domaćih sportaša u svojim ranim sportskim danima. Svi zainteresirani mogli su i nacrtati nešto na temu zadarskih vodenih sportova. Nakon fizičkih, brojni posjetitelji mogli su otići i na "umne" aktivnosti u Narodni muzej gdje je održan Sportski kviz "Brže, više, jače…/citius,altius, fortius". Uz kviz su organizirane i igre šaha na šahovskoj ploči veličine 4x4 metra, dok je izložba Sport naš svagdašnji posjetiteljima ponudila priču o zadarskome sportu od 1950. do 1980. godine. Učenici Osnovne škole Zadarski otoci pripremili su pak treću po redu Zadarsku alku.

Zadarski Arheološki muzej posjetiteljima je ponudio predavanje o nastanku Olimpijskih igara, a izložba Gladijatori u Muzeju pokazala im antičke svjetiljke i strigile koje su koristili sportaši ili gladijatori. U Muzeju antičkog stakla tradicionalno je održana radionica puhanja stakla i izrade staklenog nakita, a posjetitelji su mogli razgledati i stalni postav antičke staklene građe, kao i izložbu Stakleno blago Akvileje, kao i sudjelovati u bogatoj lutriji.
U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju predstavljena je pak knjiga "Sv. Nikola u Zadru", koja obuhvaća sve rezultate kopnenih arheoloških istraživanja koja je MCPA proveo u periodu od 2014. do 2016. godine na prostoru nekadašnjeg samostana sv. Nikole. Javnost je po prvi put dobila uvid u brojne zanimljivosti koje su tim istraživanjima otrgnute od zaborava.

20. travanj 2024 05:07