StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ZAVRŠILA EKSPEDICIJA PO VELEBITU

Ivica Kostelić i specijalci na kraj rute duge 110 kilometara stigli čak tri dana ranije

1. veljače 2018. - 12:10
hodnja_velebit5-310118

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Oružanih snaga RH s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem krenuli su prošle subote u osmodnevnu ekspediciju po Velebitu, dugu 110 kilometara, a koju su završili, čak, tri dana ranije na Velikom Rujnu, u Nacionalnom parku Paklenica.

– Ovo je prilično drukčije od svega što sam do sada radio. Bilo je najvažnije biti dio tima, slušati zapovjednika te tako izdržati teške vremenske uvjete. Jedanaest vojnika kondicijski su na vrlo zavidnom nivou, ali njihova snaga zapravo izlazi iz čvrstog zajedništva! Bila mi je čast biti dio tog kolektiva – izjavio je vidno uzbuđen Ivica Kostelić na cilju ove rute čiji je početak svima, složili su se, bio najteži.

Ruta je išla ovim redom: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno. Prelazili su dvadeset kilometara dnevno, djelomično hodajući, djelomično skijajući, s opremom na leđima teškom čak 50 kilograma, spavali na temperaturama blizu ništice, sve da civil sportaš nauči nešto od specijalaca kao i specijalci od njega.

Posljednjeg dana ekspedicije ova dvanaestorica zapalili su svijeće na točki Stap i tako odali počast Nenadu Mataku Mehi, specijalcu Domovinskog rata, a na kraju rute u crkvici zahvalili Majci Božjoj od Velikog Rujna. 

19. travanj 2024 09:58