StoryEditorOCM
FotoreportARHITEKTI 4UHA

Ovaj stan u Zadru odličan je primjer dugoročnog dizajna!

Piše Zadarski.hr
2. ožujka 2018. - 12:43
06 DNEVNI BORAVAK

Ako se vlasnici stana jednom odluče za neki drugi štih umjesto morskoga, promjenom detalja stan može postati oda nekom drugom prirodnom elementu. Ali neka nam o tome sve objasne kreativni i vrijedni arhitekti iz tvrtke Četiri uha!, donosi prilog Dom i dizajn Jutarnjeg lista.

Dok posljednjih dana zima pokazuje svoje najhladnije i najsnažnije, potpuno bijelo lice, mi se, uvjetno rečeno, vraćamo u toplije, dalmatinske predjele.

U krajeve gdje bura trenutno baš nikoga ne štedi, no gdje će za samo nekoliko tjedana sunčeve zrake postati puno toplije, povjetarac puno ugodniji,  grad bučniji, a terase prepune turista.

U samom središtu jednog od niza ljepotana među dalmatinskim gradovima, smjestio se naš ovotjedni projekt – zadarski dom od 70 kvadrata.

Stan izlomljenog, izduženog tlocrta, sastoji se od otvorenog dnevnog prostora s kuhinjom, blagovaonicom i terasom, kupaonice i dvije spavaće sobe. Veoma je to čest i uobičajen unutrašnji raspored, no to ne znači da i sam interijer mora biti takav.

Drugim riječima, tlocrt treba biti funkcionalan i logičan, a samo uređenje posebno, drugačije i ugodno. 

Iako se već na samom ulazu u stan nazire morska tema uređenja ovog interijera, sama srž se temelji na kombinaciji bjeline, svježine, modernoga i topline drva. Štih 'primorskoga' se krije u detaljima – slike, ukrasni jastučići, skulpture, rasvjeta, tirkizni komadi namještaja i svakako, najveći i najefektiniji element otvorenog prostora - zanimljiva obrada zida dnevnog boravka inspirirana temom dubokog, modrog, nemirnog mora.

Inače veoma predvidljiv i uobičajen detalj u interijerima s primorskih štihom - morsku mrežu - ovdje nalazimo u veoma neuobičajenom, apstraktnom obliku – drvenoj zidnoj ukrasnoj kompoziciji koja kao da se izdiže iz nemirnog 'morskog' zida dnevnog boravka i 'drži pod kontrolom' pristup palubi - vanjskoj terasi.

Sam odabir tekstila zorno prati ovu interijsku priču s naglašenim prugastim, odnosno mornarskim uzorkom.

Spavaćim sobama prevladava ona izvorna tema – prozračnost, bjelina i toplina drva, no, kako bi čitav interijer postao i ostao jedinstvena cjelina, u manjoj sobi morski nemir i dinamiku unose apstraktne zidne slike, dok je u onoj roditeljskoj (slike gore) uzglavlje kreveta, dizajnirano po mjeri, preuzelo glavnu ulogu u prostoru, ponovno interpretirajući, na nešto drugačiji način, element ribarske mreže.

Iako je ovaj interijer intenzivno vezan uz morsko mjesto radnje, upravo je on odličan primjer dobrog 'dugoročnog' dizajna.

Naime, ukoliko jednoga dana jednostavno 'presuši' sve što je morsko, ukoliko se svaka pomno odabrana slika, tirkizna ukrasna vaza i morska mreža maknu iz stana, njegov kostur ostaje isti – svevremenski bijelo-drveni, po mjeri dizajnirani namještaj, što već do sljedećeg ljeta može postati oda nekom drugom prirodnom elementu – možda nemilosrdnoj buri, zimi, ili pak toplini i užarenom suncu na koje ćemo se veoma brzo ponovno požaliti.

 

19. travanj 2024 16:33