StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: URBANI FENOMENI

Pogledajte kako je arhitekt od stare betonske zgrade napravio hvaljeni prostor javne namjene!

Piše Dom i dizajn
12. ožujka 2018. - 14:41
image © nelson kon (2)

Mendes da Rocha u svijetu arhitekture prisutan je od 1957. godine, a mnoge zgrade koje je otada napravio izvedene su u betonu. Njegova metoda koju neki nazivaju "brazilskim brutalizmom" nedvojbeno omogućuje jeftinu i brzu gradnju zgrada.

Dosad je projektirao mnoge značajne kulturne građevine u São Paulu i pripisuje mu se velik doprinos poboljšanju i revitalizaciji grada.

Ovo je njegov projekt SESC 24 de Maio. U hektičnom centru São Paula, na uglu ulica Rua 24 de Maio i Rua dom José de Barros, nalazi se nova zgrada koju je projektirao Da Rocha. Slavni arhitekt, rođen 1928., na ovom projektu je surađivao s timom MMBB Arquitetos, a na svojoj ga je stranici ovih dana predstavio designboom.

image©Nelson Kon

 

Zgrada je novo sjedište brazilske neprofitne organizacije SESC koja ima niz ispostava u Brazilu. Njihova web stranica objašnjava da se kao organizacija brinu za "aktivnosti suživota, igre i pogleda na djecu i mlade kao ljude obdarene znanjem i vlastitim kulturnim svemirom". Ovdje su investirali u razvoj društvenog života koristeći postojeću strukturu u središtu grada, a ona sada uključuje bazen na krovu i podzemno kazalište. U zgradi su predviđeni prostori za razne sportske sadržaje, knjižnicu, pa i stomatološku kliniku.

Ispod zemlje, umjesto nekadašnje podzemne garaže, nalazi se nova kazališna odnosno multimedijska dvorana.


Stvarajući projekt SESC 24 de Maio, Paulo Mendes da Rocha i MMBB težili su maksimizirati proporcije izvorne zgrade uklanjajući nepotrebne dodatke koji su se u njoj nakupili tijekom godina. U prizemlju je javni prostor koji se doima kao ekstenzija gradskog tkiva – i poziva pješake na ulazak. Iznad, proteže se čak 14 katova povezanih rampama, koje olakšavaju cirkulaciju kroz zgradu. Restoran i javni dnevni boravak nalaze se na trećem i četvrtom katu.

 

Kroz naredna tri kata pratimo kulturni program zgrade, s knjižnicom koja zauzima čitavu jednu razinu te dvoranom za izložbe iznad. Kat više nalaze se uredi, a u središtu strukture je praznina, koja omogućuje pogled na galerijski prostor. Gore na osmom katu je dentalna klinika. Nakon nje, sljedeće tri razine zauzimaju sportski sadržaji, uključujući teretanu, prostore za ples i umjetnu stijenu za penjanje.

Šlag na ovoj torti od 14 katova predstavlja veliki vanjski bazen. Garderobe za presvlačenje i ormarići za čuvanje stvari su kat niže. Ispod bazena nalazi se također i "vrt" gdje se poslužuju kava i snackovi, i kamo se čovjek može skloniti od sunca.

 

 

Sprega javnog i privatnog utjelovljena je u transparentnim materijalima. Staklene stijenke zgrade pružaju ljudima u zgradi neposredan pogled na gradski život vani, ali isto tako izlažu njihove "unutarnje poslove" svim prolaznicima.

 

19. travanj 2024 09:21