StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NEDJELJNO JUTRO U ZNAKU RITMA

Urnebesni skokovi mladih plesačica na Forumu!

Piše Zadarski.hr
29. travnja 2018. - 20:25
dan_plesa21-290418

Ljubitelji plesa mogli su u nedjelju ujutro uživati u koreografijama na prirodnoj scenografiji zadarskih trgova. Brojne zadarske plesne grupe izvele su svoje plesne kreacije povodom Međunarodnog dana plesa.

U plesnom danu na zadarskom Poluotoku sudjelovao je Zadarski plesni ansambl, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Baletna udruga Pirueta, Športski plesni klub Studio 1, Zadarska plesna udruga Tornadele, Kazališna udruga Antis, Circo Art,Plesna udruga s otoka Paga Kissa i Klub ritmičke gimnastike Sirena.

Centralnu proslavu je desetu godinu za redom pokrenuo plesni centar "Tala" kroz zajedničku temu kojom se plesači povezuju i daju ujedinjenu poruku za ples u suradnji s brojnim hrvatskim gradovima.

Ove godine je snimljen i kratki video koji sadrži desetak pokreta, a koji su u desetak gradova u Hrvatskoj izvele različite plesne grupe, sa namjerom da se smontira kratki fim na nacionalnoj razini.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine.

Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora. U Hrvatskoj, pa tako i u Zadru, taj se dan obilježava od 1999. godine, Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i "probuditi" one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala.

19. travanj 2024 00:31