StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTO: PRVOSVIBANJSKA FEŠTA NA VIRU

Fažol je "planuo" za tren, više tisuća Virana i brojnih gostiju uživalo na Trgu svetog Jure i virskoj rivi

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
2. svibnja 2018. - 12:42
IMG_0000.JPG

Nema jezika koji se nije jučer govorio na virskoj rivi na proslavi Praznika rada; nekoliko tisuća Virana, žitelja iz Zadarske županije, virskih vikendaša iz cijele Hrvatske, gostiju iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovačke, Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Francuske, uživalo je u lijepom vremenu, zabavi i druženju koje Općina Vir i „Vir turizam“ tradicionalno organiziraju.

Prvosvibanjska fešta počela je čak i pola sata ranije od predviđenog, jer su se Trg svetog Jure i virska riva napunili šetačima, pa je vrlo brzo nestalo i više od 1.200 porcija fažola s kobasicama koje su posluživali kuhari restorana „Kotarina“. Svi koji vole Vir nisu propustili ovu prigodu za druženjem i veseljem, a poneki su zaplesali poneseni svirkom splitskog sastava „Tip Top“.

„Na Vir sam prvi put došla kao curica, a sada sam već baka“, kazala nam je Zagrepčanka Katarina Navračić iz virskog naselja Slatina. Njezini roditelji kupili su teren 1976. godine i izgradili obiteljsku kuću, pa otad ne propuštaju priliku uživati na Viru. Mama Antonija dodaje kako ona već živi na Viru kao prava otočanka.

„Sve što smo stekli na Viru ostvarili smo radeći u ljubavi i radosti. Znali smo sa susjedima uživati i radovati se svakom trenutku na otoku. Na Viru nam je jednostavno prekrasno“, kaže. Ljubav prema otoku i otočnom načinu života Navračići su prenijeli i na unuke koji žive na Lošinju, jer je Vir i za njih, kaže nam gospođa Katarina – zakon otok!

„Djeca jedva čekaju doći na Vir jer se uvijek nešto događa, a kada se vrate u Lošinj puni su dojmova na kojima im prijatelji zavide“.

Nešto kraće od ove zagrebačko-virske obitelji, ali s jednako strastvenim dojmovima, na otoku boravi i mađarska obitelj Bordás; tata László, mama Rita i malecka Dorina. Nije im bilo teško uputiti se iz grada Hatvana kod Budimpešte prema Viru kako bi praznike proveli na najdražem otoku, i to ne prvi put.

„Ovo nam je šesti dolazak na Vir, a u rujnu ćemo ponovno doći na odmor kako bi uživali u lijepom vremenu, čistom moru te osjećaju spokoja i mira. Nismo skloni gužvama koje vladaju u srpnju i kolovozu, ali na Vir svakako dolazimo“, kaže nam gospođa Rita, a na pitanje zašto vole Vir – jednostavno kaže:

„Na Viru ima puno sunčanih dana u čemu najviše uživamo. Otok je također jako lijep, pa nemamo namjeru mijenjati ono što volimo“.

Tradicionalnu proslavu Praznika rada sponzorirala je Općina Vir, dok je organizacijski dio odradila destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ sa svojim restoranom „Kotarina“.     

20. travanj 2024 13:45