StoryEditorOCM
FotoreportFOTO XXL: TRI MUŠKETIRA NA "VIRSKOJ NOĆI"

Slavilo se 110 godina od otkupa otoka i 10 godina od organizacije prve tradicionalne fešte

Piše Kažimir Škrbić
14. kolovoza 2018. - 16:43
IMG_1754.JPG

Rijeke ljudi sinoć su se slile na virsku rivu. Trg sv. Jure bio je krcat, oko pozornice su se natiskali najveći fanovi lakoglazbena „Tri mušketira“, Mladena Grdovića, Zlatka Pejakovića i Jasmina Stavrosa, dok su ostali okupirali ribarsku lučicu, virski Muja, plažu Jadro i sve obližnje barove, slastičarne i restorane. Oko deset sati bilo je na pozornici, oko koncertne bine i uz virsku rivu oko petnaestak tisuća ljudi, a to je bio samo početak „Virske noći“, tradicionalne virske fešte koja je sinoć doživjela svoj jubilarac – deseto izdanje.

- Ovo može samo Vir. Narod je željan dobre zabave - govori Srđan dok zadovoljno pozira s društvom. Izgurani su od mase daleko od koncertne pozornice, ali ako se ništa ne vidi, barem se čuje. Snježana je, kao i uvijek, u prvim „borbenim“ redovima na koncertnim događanjima. Dala je „pet“ Mladenu, Jasminu i Zlatku kada su uoči koncerta pozdravljali publiku, sada očekuje ono što je najavljeno – najveću feštu ikad.

- Baš je koncert po mome guštu. Nije moglo bolje, Vir je zakon - zadovoljno kaže. Cijeli je događaj organiziran u spomen na virske težake koji su 13. kolovoza 1908. godine, prije točno 110 godina, otkupili Vir, izmjerili cijeli otok običnim konopom i pravedno ga podijelili među sobom. Prva „Virska noć“ organizirana je 2008. na stogodišnjicu događaja, pet godina kasnije virske obitelji dobile su i spomen-ploču na zgradi Općine Vir, a svaka sljedeća godina bila je koncertno i feštarski sve glamuroznija. Deseta godišnjica „Virske noći“ i 110 godina od otkupa otoka – obljetnice su koje zahtijevaju feštu nad feštama. „Tri mušketira“ ili tri estradna kralja.

- Vir je u mom srcu nešto posebno, ima nešto što druga mjesta nemaju. Vir ima dušu i dobre ljude, nešto totalno drukčije od svega u Dalmaciji ili Istri. To je misto u kojemu vlada posebno ozračje koje ti daje energiju da možeš dati puno više nego što misliš. Nigdje mi nije lijepo kao na Viru – tako kaže Stavros, najmlađi među mušketirima, kojemu je pripala čast da nakon dva sata svirke i nikad viđenog vatrometa održi brojnu publiku na nogama i dobrom raspoloženju.

Koncert je sniman s 12 kamera i brojnim fotografskim ekipama, pa kada se sve montira i posloži – obići će Hrvatsku i
svijet kao glazbeni spot „Tri mušketira“ te kao razglednica „Virske noći“ i otoka Vira. Bila je to, kako se kazalo u najavi, najveća fešta ikad. Prvo s terase restorana „Kotarina“ kao uzvanik i prijatelj, a potom u koncertnoj atmosferi, virsku priču doživio je i Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma.

- Vir godinama ulaže u kakvoću svoje ponude, a to je ujedno i ono što Ministarstvo turizma naglašava: kvalitetom i ustrajnošću dolazi se do rezultata koji su sada vidljivi na Viru - primjećuje Bašić. Naglasio je i sljedeće:

- Turizam ne može biti samo ljetna sezona ili ponuda sunca i mora. Ministarstvo se opredijelilo za cjelogodišnji razvoj turizma i njegovu ukupnu ponudu tijekom cijele godine uz podizanje standarda te turističke ponude. Vir ima događaje i turizam tijekom cijele godine, što potvrđuju i njegove iznimne turističke brojke. One svjedoče kako se na Viru ozbiljno i sustavno radi na turizmu.

A prije nego se fešta prelila na koncertnu pozornicu i virsku rivu, prijatelji otoka Vira po dobrom domaćinskom običaju okupili su se na terasi restorana „Kotarina“. Bivši izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Ante Čačić uvijek je među njima, kao što gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najmanje dva puta godišnje svrati do otoka. „Virska noć“ za njega je nezaobilazan dan za obilazak otočnih prijatelja i Zagrepčana koji su u kolovozu najbrojniji na Viru.

- Prijatelji su najvažniji, a gradonačelnik Zagreba je već deset godina uzastopno među nama. On je naš i vaš - tako ga je predstavio virski načelnik Kristijan Kapović kada su se oboje po tradiciji obratili publici na „Virskoj noći“, prazničnoj svečanosti i fešti kojom se 13. kolovoza obilježilo 110 godina od otkupa otoka i 10 godina od prve proslave „Virske noći“. Tada se slavila stogodišnjica.

- Odajemo počast našim pradjedovima koji su stekli slobodu i postali gospodari svoje sudbine, a tu slobodu živimo i sada - kazao je načelnik Kapović i pozvao sve goste na još jednu feštu, 29. kolovoza, kada će Općina Vir slaviti 25 godina od svojega utemeljenja.

Kada je gradonačelnik Bandić preuzeo mikrofon, čulo se koliko Zagrepčana ima na otoku – najveći aplauz dobio je prvi čovjek Zagreba.

- Uživajte i odmorite se, a onda 4. rujna slobodno se vratite, djeca će krenuti u školu i sve će biti asfaltirano – kazao je. Razloge njegovog dolaska nije trebalo previše tražiti.

- Prijatelji su razlog. Treba pozdraviti sve što se radi na Viru, a radi se puno. Kapović je sposoban mladi čovjek - zaključio je zagrebački gradonačelnik.

FEŠTA SLOBODARSKOG DUHA I PRIJATELJSTVA
Prije 110 godina virski težaci su otkupili zemlju koju su više od 300 godina obrađivali za veleposjedničku grofovsku obitelj Crnica, a nakon promjene vlasnika, otkupili od zadarske veletrgovačke obitelji Bakmaz. Jedna prirodna i samorazumljiva ljudska težnja, želja za posjedovanjem očevine i djedovine, postala je tako osnovnim uvjetom ili kamenom temeljcem za budući razvoj otoka. Bilo je to 1908. godine, a nešto više od deset godina nakon toga, temeljem prijepisa popisa Virana koji su sklopili ugovor o kupnji otoka, poznato je 89 virskih obitelji koje su otkupile 89 dijelova otoka ili takozvanu novinu. Ovaj događaj od prije 110 godina jedan je od najvažnijih u modernoj povijesti Vira i na otoku se svečano obilježava 13. kolovoza na fešti poznatoj kao „Virska noć“. Prvi put se „Virska noć“ slavila prije točno 10 godina, 13. kolovoza 2008. godine, kada je svečano obilježena 100-godišnjica otkupa otoka i stjecanja vlasništva nad zemljom na kojoj su rođene i othranjene generacije Viranki i Virana. U spomen obiteljima koje su otkupile zemlju i običnom 20-metarskom kurdelom (konopom) izmjerile i na 89 dijelova parcelirale cijeli otok, 13. kolovoza je svečanost za sve virske obitelji, ali i sve sadašnje vlasnike više od 10 tisuća objekta sagrađenih na samoprijegoru, trudu i slobodarskom duhu 89 virskih obitelji. Svjedoči o tomu i spomen-ploča na zgradi Općine Vir, postavljena prije pet godina na 105. obljetnici otkupa otoka, s prezimenima virskih obitelji koji su tu slobodu stekli: Babajko, Bašić, Begonja, Budija, Buškulić, Čepić, Ćepulo, Dabičić, Grlić, Gržeta, Kapović, Kera, Lavić, Liverić, Matešić, Olić, Orlić, Peruza, Radović, Rukavina, Subotić, Vučetić i Žepina.

20. travanj 2024 01:43