StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTOGALERIJA: ZAVRŠILA NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA OD ZAVRŠETKA DOMOVINSKOG RATA

Pogledajte kako su izgledale napadne operacije u Slunju i na otoku Žirju!

Piše Mario Pušić/JL, MORH
15. listopada 2018. - 23:05
vojna_vjezba_slunj11-151018

Napadnom operacijom koju je na vojnom poligonu u Slunju demonstriralo 1100 vojnika i 80 vojnih oružanih sustava (tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i zrakoplova) okončana je najsloženija vojna vježba provedena u Hrvatskoj od Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18, koja se neprekinuto 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske.

Ukupno je 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava sudjelovalo u združenoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga, kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih te cyber snaga.

Kompletnom akcijom iz Udbine je upravljao viceadmiral Robert Hranj, a formiranim sjevernim i južnim podređenim zapovjedništvima rukovodili su general Siniša Jurković, odnosno komodor Ivo Raffanelli. Sva su gađanja izvršena bojevom municijom.

Sve okupljene u Slunju je preko videozida pozdravila predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, a vježbu su potom otvorila dva MiG-a bombardiranjem, nakon čega su četiri helikoptera Kiowa izvršila raketiranje.

Uslijedilo je granatiranje iz VBR-ova i haubica, koje su otvorile prostor tenkovima i oklopnim vozilima Patria za napad, dok je na kraju pješaštvo uz podršku Kiowa oslobodilo područje od zamišljenog neprijatelja.

Sve to pljeskom su nagradili gosti s Debele glave, promatračnice slunjskog poligona: potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, umirovljeni generali koje su predvodili Ante Gotovina i Mladen Markač, predstavnici američke vojske te američki veleposlanik Robert Kohorst.

Istodobno, prebaziranjem snaga iz akvatorija Dugog Otoka u akvatorij otoka Žirja započeo je treći dan vježbovnih aktivnosti pomorske komponente združenih snaga OSRH vojne vježbe "Velebit 18-Združena snaga".

Težište ovog dijela vježbe, koji se proveo u ponedjeljak, 15. listopada 2018., na vojnim poligonima "Žirje" i "Zečevo" bilo je na provedbi koordiniranog pomorsko-zračnog desanta, a u vježbovnim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 729 pripadnika OSRH i 25 ključnih oružnih sustava.

20. travanj 2024 01:44