StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: IMPRESIONIRANI STRANCI

Inozemni vojni diplomati posjetili bazu Zemunik

Piše Marinko Karačić / HRZ
7. studenog 2018. - 22:40

Članovi Vojno-diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj posjetili su u srijedu 7. studenoga 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku gdje ih je dočekao i pozdravio zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov. O temeljnim aktivnostima i misijama postrojbe govorio je načelnik stožera baze pukovnik Boris Panić koji je posebno predstavio rad četiri eskadrile koje djeluju u postrojbi.

Između ostalog, osvrnuo se i na područje školovanja hrvatskih i inozemnih vojnih pilota koji su završili letačku obuku u Zemuniku kao i na druge obuke sa međunarodnim predznakom u kojima sudjeluje baza. Također, gosti su upoznati i sa novom sposobnosti postrojbe kroz uvođenje u uporabu izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a prezentirana je i potpora baze koju pruža civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz aktivnosti gašenja požara iz zraka, hitnom medicinskom prevoženju te akcijama potrage i spašavanja.

Govoreći o daljnjim perspektivama i razvoju postrojbe pukovnik Panić je kao posebnu vrijednost istaknuo potpisani Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) koji će biti smješten u 93. zrakoplovnoj bazi, a koji su u listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

U sklopu radnog posjeta bazi u Zemuniku predstavnici Vojno-diplomatskog zbora obišli su taktičko-tehnički zbor sa izloženim avionima i helikopterima kojima je opremljena 93. zrakoplovna baza gdje su se pobliže upoznali sa karakteristikama i mogućnostima djelovanja školskih aviona ZLIN-242 L i Pilatus PC-9M, helikoptera BELL-2016B i OH-58D Kiowa Warrior te protupožarnih aviona Canadair CL-415 i Airtractor AT-802.

U ime organizatora posjeta viši stručni savjetnik za bilateralu bojnik Matija Semov iz Uprave za obrambenu politiku kazao je kako je riječ o redovitoj aktivnosti iz Godišnjeg plana međunarodne obrambene suradnje, a uz bazu u Zemuniku vojni diplomati posjetili su jučer, u utorak 6. studenoga i Vojni poligon „Eugen Kvaternik" u Slunju gdje su im predstavljene Panzer haubice (PzH2000) te aktivnosti Zapovjedništva za potporu.

-Diplomati su iskazali veliki interes za ove aktivnosti, a baza u Zemuniku uvijek je zanimljiva i pruža dobru priliku predstaviti ne samo aktivnosti HRZ-a nego i Hrvatske vojske u cjelini, istaknuo je bojnik Semov.

Na kraju posjeta Zemuniku u ime Kluba vojnih izaslanika obratio se doajen brigadir John Kelly iz Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji se zahvalio na domaćinstvu i kvalitetnim prezentacijama postrojbe.

-Imao sam već ranije prigodu surađivati sa 93. zrakoplovnom bazom i posebno akrobatskom grupom „Krila Oluje" i moje su impresije sjajne, istaknuo je brigadir Kelly.

 

27. travanj 2024 01:50