StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: BRUDETI I GREGADE ZA DRAGE SUGRAĐANE

U atriju palače Cedulin održano pripetavanje brodskih kuhara

6. prosinca 2018. - 20:00
Glumica Tamara Šoletić također je prisustvovala pripetavanju brodskih kuhara i kušala tunu na kaljskikuhari7-061218

U atriju palače Cedulin, na blagdan svetog Nikole te u sklopu Dana pomorstva, održalo se kuharsko pripetavanje brodskih kuhara. Svi su mogli kušati njihove brudete i gregade te se osobno uvjeriti kako se hrane naši pomorci. Krcat šator dokazao je da je spiza bila dobra, riba friška, kuharske ruke spretne, a građani zadovoljni! 

Tomislav Alaburić spremio je tunu na kaljski način, Damir Debelić brudet od tune i brancina, Željko Radić i njegov nećak Petar brudet brancina i orade, a Marinko Modrić je odlučio skuhati gregadu, kao i Kristijan Kotlar Toni Jurjević.

– Kušajte moj rapski brudet od tune i svježih brancina. Na brodu to pripremam samo kad imamo svježu ribu, u suprotnom nikako! Nije lako nabaviti svježu tunu tako da je ovaj specijalitet samo za posebne prilike. Inače, posada najviše voli jesti ribu, meso im čak i nije toliko drago – kaže kuhar Damir Debelić koji radi na Rapskoj plovidbi. Od Marinka Modrića, kuhara sa 40-godišnjim iskustvom koji trenutno radi za Tankersku plovidbu, saznajemo da posada njegova broda ipak najviše uživa u pizzama.

– Kad je posada dobra, kuharima je poseban gušt spremati! Inače, studirao sam talijansku kuhinju. Hranim 20 ljudi na brodu, a spremam više od 50 pizza, onda možete zamisliti koliko ih vole – otkriva nam Marinko. U atriju palače Cedulin pripremio je gregadu s četiri vrste povrća – porilukom, paprikom, celerom i krumpirom.

– Mislimo da je naša gregada bolja od Marinkove – kazali su Toni Jurjević i Kristijan Kotlar kroz smijeh. Oni su jedini kuharski par na pripetavanju koji se kuhanjem bavi samo iz hobija.

– Gospodin Modrić kuha više od 40 godina, a mi još i nemamo 40 godina, tako da od njega samo možemo puno naučiti. Iako, neću biti lažno skroman, kušao sam što je konkurencija skuhala i mislim da nismo najgori – kazao je Kotlar iz Županijske lučke uprave Zadar. Svi su bili oduševljeni i tunom na tradicionalan, kaljski način.

– Ribarima iz Kali ovo je bilo stvarno najjednostavnije spremiti: malo kapule, malo češnjaka, malo peršina, to se lipo sve zaprži, doda se tuna, stavi se malo rajčice, bijelog vina, i ostavi neka kuha nekih pola sata. Zatim smanjite vatru i kuhajte još sat vremena i to je to! – odao nam je recept Tomislav Alaburić, kuhar na Jadroliniju brodu.
Oko dva sata gosti su mogli uživati u ukusnim ribljim jelima, dobrim vinima, društvu kuhara koji su s njima rado dijelili savjete i recepte, a za glazbenu podlogu bila je zadužena šibenska operna pjevačica Nera Gojanović. Našlo se tu još poznatih lica, poput zadarske glumice Tamare Šoletić.

– Jako mi se sviđa što smo se ovdje okupili na blagdan pomoraca! Osobno jako vjerujem brodskim kuharima, mislim da je pored svih ostalih kuhara to posebna vrsta ljudi, zbog koje su naši pomorci zadovoljniji i sretniji na dalekim morima. I da im upravo njihova hrana nudi utjehu u trenucima odvojenosti od obitelji – pohvalila je događaj ova glumica Kazališta lutaka.

Pjevač Duško Lokin, tvrdi, ovdje se našao sasvim slučajno, ali zbog toga mu je iznimno drago.

– Jeo sam lešo oradu, stvarno je bila ukusna! Ali ja volim ribu općenito, bila ona uzgojena ili takozvana trkačica. Evo, jedino mi je žao što ovom događaju nije prisustvovalo još poznatih zadarskih umjetnika, a stvarno nas ima – zaključio je Lokin.

25. travanj 2024 20:37