StoryEditorOCM
FotoreportTIH I DECENTAN OPROŠTAJ OD PJESNIKA DALMACIJE

Brojna poznata lica na Lovrincu ispratila Jakšu Fiamenga na posljednji vijađ u rodnu Komižu, klapa mu je zapjevala 'Sutra će te ponit'...

5. siječnja 2019. - 14:55
ispracaj_fjamengo29-150818

Stotinjak prijatelja, kolega i poštovatelja ispratili su Jakšu Fiamenga u subotu ujutro sa splitskog Lovrinca. Od poznatog novinara, pisca, urednika, akademika, jednog od posljednjih velikih simbola Splita i Dalmacije, uz kratku misu, prigodnim su se riječima oprostili članovi splitskog ogranka Društva književnika Hrvatske Siniša Vuković i Miki Bratanić.

Muška klapa Pasika izvela je dvije pjesme, uključujući i Jakšinu poznatu skladbu "Sutra će te ponit".

Na splitski ispraćaj došli su ljudi iz različitih kulturnih sfera koje je Jakša pokrivao. Iz klapskog svijeta moglo se vidjeti ravnatelja Festivala klapa Omiš Miju Stanića, pjevačicu Tereziju Kusanović, članove ženske klape Neverin...

Od predstavnika popularne glazbe na Lovrinac su došli Zlatan Stipišić Gibonni, Vesna i Dino Dragojević, Tomsilav Mrduljaš, Matko Jelavić, pjevačica Zrinka, Goran Pelaić.

Jakšu kazališnog čovjeka ispratili su bivši intentdanti HNK Split MIlan Štrljić i Duško Mucalo, nacionalna dramska prvakinja Ksenija Prohaska i redatelj Sandro Damiani.

Od akademskoga svijeta došao je Nenad Cambi, predsjednik splitskog Književnog kruga u kojem je Jakša dugo uređivao biblioteku suvremenih pisaca, Ivan Bošković, akademik Radoslav Tomić. Iz Zadra je potegao pisac Tomislav Marijan Bilosnić.

Likovne snage predstavljali su kažimir Hraste i Petar Jakelić.

Nisu izostali ni predsagici političke vlasti, splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš, župan Blaženko Boban, bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić.

Bilo je, naravno, i kolega iz Slobodne Dalmacije i drugih medija. Viđeni su vinar Andro Tomić, alpinist Stipe Božić, bivši omiški gradonačćelnik Ivan Škaričić, ravnatrelj Doma na Zenti, gdje je Jakša posljednjih mjeseci boravio,

Nakon ispraćaja dio prisutnih nastavio je za trajektnu luku prema Visu, odnosno Komiži, na sprovod u 15 sati.

Tako se Split tiho i decentno oprostio od svoga poznatog sugrađanina koji mu je podario na stotine pjesama, novinskih tekstova i susreta., kako Stvaralački i zemljopisni dijapazon kretanja Jakše Fiamenga iznimno je širok, ne pripada samo Splitu, pa ni samo Dalmaciji u cjelini.

Zato je njegov trag tako dubok i širok, vječan.

Adio, naš Jakša.
 

18. travanj 2024 13:15