StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: 26. OBLJETNICA VRO MASLENICA

General Gotovina: „Sloboda koju imamo nije bila džabe, ona je bila skupo plaćena. Ali i danas moramo rješavati probleme koje imamo pred sobom."

Piše L.Burčul
21. siječnja 2019. - 14:20
maslenica10-210119

- Sjećanje na akciju Maslenica je super, tako se osjećam. Vjerovali smo u sebe i krenuli u operaciju, nismo ni imali izbora, morali smo riješiti problem koji smo imali. Kao što i danas moramo rješavati probleme koje imamo pred sobom. A imamo ih. To je normalno, to je život – rekao je general Ante Gotovina, izaslanik predsjednice RH, u ponedjeljak u Zadru gdje se održala središnja svečanost obilježavanja 26-te obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica.

- Sjećam se toga dana, sjećam se svih tih mladih ljudi, neki su bili jedva punoljetni i dali su svoje živote, dok mnogi od njih nose trajni biljeg. Svih njih se trebamo sjećati s poštovanjem jer s njima smo ostvarili samostalnost, sigurnost i slobodu koju danas imamo. Ta sloboda koju imamo nije bila džabe, ona je bila skupo plaćena – rekao je Gotovina. Dodao je da je cilj akcije bio spojiti sjever i jug Hrvatske.

- Za to smo morali potisnuti agresorske snage u dubinu, da bismo smanjili pritisak na gradove, na Zadar, Biograd, Šibenik, sva naselja duž obale. Do operacije Maslenica uglavnom smo se branili, više ili manje uspješno. Operacija Maslenica je preokret u Domovinskom ratu, tada, po prvi put, tri grane vojske su zajedno sudjelovale, uz specijalnu policiju imali smo ratnu mornaricu, zrakoplovstvo i kopnene snage koje su bile nosioci. Maslenica je bila jako važna za nastavak izgradnje Oružanih snaga, naše prvo iskustvo nakon kojeg smo rješavali sve nedostatke i probleme – naglasio je general Gotovina.

Brojna izaslanstva su u ponedjeljak na zadarskom Gradskom groblju položila vijence, kao i na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, te uz spomenik poginulim braniteljima u zadarskim Jazinama. Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH je zbog kiše otkazan, što je ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik hrvatskog premijera, komentirao riječima da su ljudi ionako prilično narušenog zdravlja i da će za mimohode biti vremena. U ime Vlade izrazio je zahvalnost hrvatskim braniteljima i svim obiteljima poginulih, umrlih i nestalih u akciji Maslenica.

- Operacija Maslenica je prekretnica u Domovinskom ratu iz tri razloga – prvi je organizacijski, jer je pokazala da je hrvatska vojska mogla izvesti tako složenu vojnu operaciju. Potom strateški, ona je pokazala svijetu da je naša vojska sama u stanju osloboditi Hrvatsku, što je kasnije i napravljeno. U trećem dijelu, osnažila je vjeru, kako hrvatskim braniteljima tako i cijelom narodu u pobjednički karakter hrvatske vojske – ustvrdio je Krstičević.

Ministar branitelja Tomo Medved je izrazio osjećaj ponosa koji ne jenjava protokom vremena, te naglasio da je akcija Maslenica odmaknula crtu bojišnice od grada Zadra, tako da je prestalo svakodnevno granatiranje i Zadrani su napokon mogli mirno izaći iz kuća. Uz to je, kazao je Medved, donijela i poruku da će Hrvatska vojska u konačnici osloboditi cijeli teritorij RH.

Zapovjednik 112. brigade u akciji Maslenica Marko Čulina je podsjetio da u ovoj operaciji nije oslobođen samo veliki dio zadarskog zaleđa, već i dva vrlo važna infrastrukturna objekta za Hrvatsku – sjeverna strana Novskog ždrila, što je lokacija starog Masleničkog mosta, te aerodrom Zemunik.

- Kao rezultat naše uspješne akcije oslobođena je i brana Peruča – zaključio je Čulina.

Unatoč kiši, središnja proslava 26-te obljetnice akcije Maslenica u Zadru je obilježena svečano, a obilježavanje se nastavlja i u utorak, kada se odlazi na mjesta gdje je operacija Maslenica bila intenzivna i gdje su podignuta spomen obilježja, Tako će se vijenci položiti u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju, te kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta.

 

DANIJEL KOTLAR, ZAPOVJEDNIK 7. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE:
- Naša pukovnija je bila raspoređena duž cijele bojišnice, sve postrojbe koje su sudjelovale u akciji su 'preko leđa' 7. domobranske pukovnije odrađivale svoje borbene zadaće. Na Velebitu smo imali planinsku satniju, u smjeru Novigrada Paljuva i Kašića imali smo prvu bojnu, od Suhovara, Ruplja, preko Murvice do Smokovića 2. pješačku bojnu, i treću bojnu na pravcu Škabrnje i Crnog.

 

VIJENCI I SVIJEĆE 
Zajednički vijenac su uz Antu Gotovinu i Damira Krstičevića kao izaslanike predsjednice i premijera, položili i izaslanik predsjednika Sabora general bojnik Miljenko Filipović, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov, te izaslanik ministra policije Mladen Markač. Posebno su položili vijence i zapalili svijeće roditelji poginulih branitelja, županijski i gradski čelnici, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
18. travanj 2024 14:58