StoryEditorOCM
FotoreportFOTOGRAFIJE S TERENA: PARK ŠUMA MUSAPSTAN

Očiti su pomaci prema boljem i ljepšem okolišu u "zadarskim plućima"

Piše Branko Božić
1. veljače 2019. - 23:10
20190129_153836

Sa velikim brojem tekstova, koje smo na ovim stranicama u proteklih godinu-dvije popratili izvornim i autentičnim fotografijama sa terena, a koji su se odnosili na stanje čistoće park šume Musapstan, ostvareno je dosta toga pozitivnoga. Kao prvo, rapidno se smanjio dovoz otpada svih vrsta i boja u zelena zadarska Gradska pluća. Kao drugo, probudilo se iz dubokog ¨zimskog¨ sna zadarske Gradske komunalne službe, koje u zadnje vrijeme u odnosu na ranije, učestalo pohode šumu te čiste i odvoze ono što neodgovorni pojedinci, ili više njih, dovlače, bacaju i deponiraju, a kao treće Hrvatske šume, koje praktički gospodare šumom Musapstan, također su se trgnule i uhvatile posla iz njihove nadležnosti. Premda i sada još uvijek ima sporadičnog onečišćenja, sve je to kud i kamo minimalno u odnosu na ono što se unazad navedenog vremena događalo.

Pohvala radnicima iz Slovenije

Prije točno dva mjeseca smo izvijestili kako su u sjeverozapadnom šumskom kvadrantu djelatnici jedne slovenske tvrtke iz okolice Novog Mesta, po nalogu investitora Hrvatskih šuma iz Zagreba, sa pripadajućim specijaliziranim strojem, okončali opsežne radove na čišćenju, sječi i uklanjanju starih, bolesnih i dotrajalih borova. Premda smo nakon tog prvog zahvata izrazili određenu dozu skeptičnosti, sada možemo uistinu pohvaliti djelatnike iz susjedne nam države Slovenije, za ono što su do sada učinili na terenu. Naime, nakon što su se posječeni trupci u velikom broju izmjestili te odvezli na za to predviđena mjesta, uslijedilo je čišćenje posječenih i odbačenih krošnji i grana. Sav taj golemi zeleni šumski materijal, koji je bio razbacan na sve strane, pomno se je imukotrpno putem odgovarajućeg šumskog stroja, izvlačio iz šumske utrobe na rubne dijelove šumskih prosika.

Ovih dana u završnoj fazi se taj isti otpadni materijal, opet sa za to odgovarajućim specijalnim strojevima usitnjava i melje, slično onome kako to rade kombajni na njivama sa pšenicom i ječmom, te ga se tako prerađenog odvozi sa šleperima u Benkovac na daljnju preradu.

Promatrajući s vremenom pomno sve navedene procese na terenu sa sigurnošću se može kazati, kako je i ovdje iznova došla do izražaja slovenska poslovnost i odgovornost naspram posla. Još je zadivljujuće to što su na ovom ne tako jednostavnom i zahtjevnom projektu, odrađenom sa tri do četiri stroja, radila isto tako tri do četiri djelatnika. Poučeni sa sličnim  primjerima, u hrvatskim razmjerima bi najvjerojatnije na navedenom projektu bilo angažirano desetak, a možda čak i više radnika.

Naposljetku se valja nadati da će se uz sve manje količine smeća i otpada, sa strane Hrvatskih šuma i u drugim dijelovima park šume Musapstan,  nastaviti sa započetim radovima čišćenja i pomlađivanja šumskih sastojina. Isto tako za ponadati se je kako će se u što kraćem vremenskom roku prionuti uređenju i ponovnom tamponiranju onih šumskih putova i prosika, na kojima su nastala znatna oštećenja u vrijeme trajanja nezapamćene poplave, što je pogodila šire zadarsko područje 11. rujna 2017 godine.

18. travanj 2024 10:56