FOTO: U ZADRU OSVANULI PLAKATI O NASILJU SDP traži od gradskih vlasti da reagiraju na društveno neprihvatljivo ponašanje: Postali smo "grad slučaj"!

FOTO: U ZADRU OSVANULI PLAKATI O NASILJU

"Kuda ide ovaj grad?" preformans je koji su u subotu ujutro izveli članovi SDP-a oblijepivši vrata gradske uprave, ali i brojne oglasne prostore, plakatima raznih članaka koji govore o brojnim slučajevima nasilja u Zadru. Članovi SDP-a svoj su performans popratili zvižducima te izazvali brojne poglede običnih prolaznika.

- SDP grada Zadra odbija šutjeti na sve događaje koji su se u posljednje vrijeme dogodili u Zadru. Zadar ima tamnu stranu i postali smo grad slučaj. Naime, gradska vlast sve ovo vrijeme šuti, a mi to odbijamo, kazala je Danijela Vukoša, članica SDP-a i predsjednica foruma žena SDP-a dodajući kako se u gradu nalazi veliki broj murala s fašističkim obilježjima, a jedan takav se nalazi i na ulazu u Zadar koji glasi "Naša oluja i dalje traje", a prikazuje i fašističkog vojnika.

- Bojim se da već 20 godina živimo u gradu koji šuti i ne čini ništa po pitanju nasilja. Upravo je to nečinjenje dovelo do svih ovih događja koji nas vode do toga da smo postali grad crne kronike. Mišljenja smo da Grad Zadar treba učiniti sve da počne kažnjavati, netolerirati i sankcionirati društveno neprihvatljivo ponašanje, a to može napraviti kroz akte kojeg može donijeti, govori Vukoša napominjući kako je "slučaj Daruvarac" pokazao da se pod hitno treba mijenjati Zakon o kaznenom postupku (ZKP), te da se on nije dogodio, izmjena ZKP-a najvjerojatnije ne bi ni bilo.

- Povod našeg performanasa nije samo "slučaj Daruvarac" već sve veća eskalacija nasilja i među djecum. Smatramo da u škole pod hitno treba uvesti građanski odgoj te da se i na taj način treba sankcionirati društveno neprihvatljivo ponašanje, ističe Vukoša, referirajući se i na slučaj žigosanja u zadarskoj ekonomskoj školi. 

Jure Zubčić, član predsjedništva SDP-a Grada Zadra, koji je nedavno zaradio i kaznenu prijavu jer je grafit "ubi Srbina" prepravio u "ljubi Srbina", kazao je kako Vlada Republike Hrvatske ostaje nijema na povećanu pojavu nasilja u društvu.

- Umjesto da imamo "Škole za život" mi smo na putu da dobijemo "Škole opasne za žvot", umjesto da imamo ministre koje će osuditi nasilje, mi imamo ministricu koja kaže "tako vam je to u braku", umjesto da imamo građanski odgoj, mi djecu učimo kesnofobiji i sve većoj netrpeljivosti, napominje Zubčić dodajući kako se pojavio i društevni problem koji u fokus stavlja žrtvu, a ne nasilnika.

- Mi kao građani, ali sustav prije svega, treba zaštiti žrtvu, a ne da ona iznova prolazi sve traume, zaključuje Zubčić.

Na novinarsko pitanje zbog čega su odlučili zgradu Grada oblijepiti plakatima baš u subotu kada u njoj nitko ne radi i kada ih nitko neće čuti, Vukoša je odgovorila kako članovi SDP-a "nisu uhljebi" te da "radnim danima oni rade".

SDP-ovci su uz brojne plakate koje prikazuju novinarske članke o nasilju u Zadru zaljepili i citat iz poznatog romana "Sluškinjina priča", a glasi "Nolite te bastardes carborundorum" što u prijevodu znači "Ne dopustite svinjama da vas samelju". 

 

Naslovnica Fotoreport

Najčitanije