StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NEOBIČNA PRIČA U KAZALIŠTU LUTAKA

Teatar sjena približava djeci što znači smrt!

Piše L.B.
8. ožujka 2019. - 18:23
predstava7-080319

Talijanski redatelj Fabrizio Montecchi u zadarskom je Kazalištu lutaka napravio neobičnu predstavu, koristeći 'teatar sjena', čija je premijera održana u četvrtak navečer.

Dvoje glumaca, Vjera Vidov i Dominik Karakašić su nevjerojatnom spretnošću uvukli gledatelje, koristeći 50-ak „nevidljivih“ predmeta, u poetičnost svijetla i sjene, ispričavši ujedno priču koja nikome u prvom dijelu nije bila ugodna. „Jakov Neustrašivi“ priča je o malenom dječaku koji se suočava sa smrću bake, no on je lukav i uspijeva nadmudriti smrt. Nastaje preokret u trenutku kada Jakov shvati neumitnost o nemogućnosti vječnog trajanja svih živih bića...

Fabrizio Montecchi potpisuje režiju, dramatizaciju i scenografiju predstave, za koju je crteže i lutke izradila  Agnese Mvuyekure Meroni. Likovno vrlo zahtjevnu predstavu tehnički su realizirali Darko Petković, Nataša Perović, Marijan Nižić, Robert Košta, Frane Papić i Adriano Košuta, djelo je preveo Živko Nižić, dok je autor glazbe Igor Karlić.

- Pričati o smrti uvijek je teško, no predstava „Jakov Neustrašivi“ približava ovu tematiku na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt. Svima je jasno da je smrt događaj koji utječe na svakog ponaosob i uzrokuje osjećaj praznine i gubitka, ali u isto vrijeme stvara duboko ljudski osjećaj zajedništva. „Jakov Neustrašivi“ je priča koja ne koristi prečace nego ide ravno u srž problema te nam o najdubljim osjećajima govori na jednostavan način. Takva je i predstava. Na sceni su glumci i sjene. Zašto ovaj izbor? Sjene su oduvijek predstavljale poveznicu života i smrti, a glumci kao da nas drže za ruku i uvode u priču korak po korak  - rekao je o predstavi redatelj Fabrizio Montecchi.

18. travanj 2024 23:22