StoryEditorOCM
FotoreportFOTOGALERIJA: OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA 93. ZRAKOPLOVNE BAZE

"Danas vođenje postrojbi HRZ-a u Zemuniku i Divuljama preuzimaju mlađe generacije!"

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2019. - 19:24

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak je obilježena 27. obljetnica osnutka 93. zrakoplovne baze, te ujedno 26. obljetnica pogibije pripadnika baze i 7. domobranske pukovnije koji su živote izgubili u Škabrnji 1993. u obrani dostignutih crta u VRO Maslenica. Nazočili su joj zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”, dosadašnji zapovjednici baze i drugi.

Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze započelo je misom zahvalnicom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Svih svetih, te polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Sukošanu, a nastavljeno svečanim postrojavanjem pripadnika baze u vojarni u Zemuniku.

Uputivši čestitke u prigodi obljetnice zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov podsjetio je na neke ključne događaje u proteklih 27 godina baze istaknuvši posebno doprinos djelatnika baze u Domovinskom ratu i oslobađanju vojarne u Zemuniku u operaciji Maslenica te kasnijim oslobodilačkim operacijama.

Naglasio je kako danas vođenje postrojbi HRZ-a u Zemuniku i Divuljama preuzimaju mlađe generacije te kako će baza uskoro početi djelovati pod novim nazivom - 93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osvrnuo se potom na ključna događanja unazad godinu dana istaknuvši kako su tijekom tog razdoblja pripadnici baze ostvarili oko 6 500 sati naleta što u spašavanju ljudskih života i obrani od požara, a što u promoviranju sposobnosti i vještina te letačkoj obuci.

Proteklu su godinu obilježili sudjelovanje u vojnoj vježbi Velebit sa većim brojem aviona i helikoptera, nastavak borbeno-letačke obuke nove skupine pilota i zrakoplovnih tehničara na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, završetak obuke mađarskih pilota u Eskadrili aviona, uspješna provedba PP sezone te početak osposobljavanja i preobuka pilota na protupožarnim avionima, kao i jubilarni 50-ti nastup akro grupe Krila Oluje.

Pukovnik Ražov je podsjetio i kako je veliki trud uložen u uređenje vojarne među kojima su stavljanje u funkciju novouređene kuhinje, uređenje objekta za smještaj polaznika međunarodnih obuka, teretane, skladišta, stajanke za zrakoplove i dr.

U fokusu će u ovoj godini biti nastavak obuke pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior te dostizanje pune operativne sposobnosti, daljnji rad na razvoju Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga MSAP (Multinational Special Aviation Program) te izgradnja novog multifunkcionalnog hangara za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Čestitke je potom pripadnicima baze uputio zapovjednik HRZ-a general Mato Mikić te se s posebnom zahvalnošću prisjetio poginulih ali i onih koji su svoj radni vijek ugradili u razvijanje i jačanje 93.zb.

Podsjetio je na dane kada je prije 27 godina ustrojavana baza i prve letačke aktivnosti te pripreme za početak školovanja hrvatskih vojnih pilota u rujnu 1992. Od tada do danas 93. zb je ključna u stvaranju pilotskog i zrakoplovno-tehničkog sastava HRZ-a. Istaknuo je posebno važnu ulogu baze u prihvatu i uvođenju u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, ustrojavanju MATC kao međunarodnog centar za obuku helikopterskih posada te rad na ustrojavanju MSAP kao NATO centra izvrsnosti, ali i onu najvažniju i najodgovorniju a to je obuka mladih pilota na avionima i helikopterima.

Na kraju svečanosti najzaslužnijim pripadnicima baze uručene su pohvale, nagrade i priznanja te odlikovanje Reda hrvatskog pletera bivšim i sadašnjim pilotima akro grupe Krila Oluje.

23. travanj 2024 11:50