StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: PREDSTAVLJEN LETAČKI PROGRAM ZA 2019. GODINU

„Krila Oluje" ugostila su akrobatsku grupu talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori"

Piše MORH
4. travnja 2019. - 20:50
phoca_thumb_l_krila_oluje_frecce_tricolori_040419_17

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje" predstavila je u četvrtak, 4. travnja 2019. letački program za 2019. u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem.

Tom prigodom, „Krila Oluje" ugostila su akrobatsku grupu talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori", koja je iznad Zadarskog kanala izvela uvježbavanje svog letačkog programa.

Riječ je o nastavku suradnje koja traje od 2017. godine te o uzvratnom posjetu talijanskih pilota, nakon što su ih hrvatski kolege prethodno posjetili u njihovoj bazi u Rivoltu 14. ožujka 2019.

Nakon što mu je zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov uručio odobrenje letačkog programa, vođa akrobatske grupe „Krila Oluje" satnik Darko Belančić komentirao je nastup: „Jako sam zadovoljan. Iako nam vremenski uvjeti nisu išli na ruku, odradili smo fantastičan posao."

Zapovjednik akrobatske grupe „Frecce Tricolori" bojnik Gaetano Farina izrazio je zadovoljstvo treningom koji je njegova grupa odradila u Zadru, dok je suradnju s „Krilima Oluje" opisao kao odličnu priliku za razmjenu iskustava.

Osim novog programa, javnosti je predstavljen i novi član „Krila Oluje", natporučnik Marko Novković. „Uživao sam u letenju. I inače uživam u svome poslu i veselim se budućim nastupima", izjavio je vidno zadovoljan natporučnik Novković nakon svog prvog nastupa.

Akrobatska grupa „Krila Oluje" djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005., povodom 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, a otada je odradila 189 javnih nastupa (137 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu). Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim aeromitinzima, a najznačajnija je „Mač kralja Husseina", nagrada za najbolju letačku prezentaciju na svjetskoj vojnoj manifestaciji „Royal International Air Tattoo" u Zračnoj bazi Fairford 2016. „Krila Oluje" također redovito sudjeluju na obljetnicama vojno-redarstvenih operacija iz Domovinskog rata te ostalim događanjima u Oružanim snagama Republike Hrvatske. 

25. travanj 2024 06:38