StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: POGLEDAJTE VELIKU GALA VEČERU U ARSENALU 5. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA

Na Gotovinin poziv stigli Zoran Milanović i general Čermak, a atrakcija su bili sushi mašina Suzumo i robotić CAIBA

6. travnja 2019. - 16:00
arsenal_tuna_sushi_vecer (22).JPG

Velikom gala večerom u klubu "Arsenal" za oko 500 gostiju s pozivnicama na kojoj je jela japanske i mediteranske kuhinje pripremalo čak 14 kuhara, ali i pametna sushi mašina "Suzumo" koja je u kratkom vremenu uz nekoliko asistenata od krvi i mesa pripremila nekoliko tisuća različitih sushi rola, u Zadru je u petak počeo 5.Tuna, Sushi & Wine Festival koji će trajati punih 10 dana.

Doduše TS&WF je službeno počeo još u petak ujutro, ali je gala večera koju su uz vlasti Zadra i Zadarske županije organizirali ovdašnja Turistička zajednica i, osobito, tvrtke-članice Udruge uzgajivača tune klastera marikulture te "Cromaris", što konkretno znači da su ovogodišnji hrvatsko-japanski gasto i poslovni projekt "u svoje ruke" uzeli proizvođači plave i bijele ribe, među kojima su i suvlasnik "Pelagos Net Farme" general Ante Gotovina te Jiro Kambe, Japanac s hrvatskom adresom i vlasnik "Kali tune", te menadžer s jakim poslovnim vezama u svijetu trgovine ribom, bio pravi spektakularni početak ovogodišnjeg festivala.

Na večeri su uz ostale gosti i Kristijan Stančić, direktor glavnog Ureda HTZ-a, predsatavnici ministarstava poljoprivrede i turizma, pa Camille Jean Pierre Manel, visoki izvršni sekretar ICCAT-a, Međunarodne organizacije za zaštitu atlantske plavoperajne tune sa sjedištem u Madridu, ali i grupa od čak 35 poslovnih ljudi iz Japana među kojima je bila najbrojniji bio tim menadžera tokijskog aerodroma HAneda, petog u svijetu po broju putnika. Taj tim koji je uz ostalo u Zadar došao zbog interesa za ulaganje u Zračnu luku Zadar predvodio je glavni direktor Hanede Isao Takashiro.

A s njima se u Arsenalu našao mali, smiješni robot "CAIBA", maskota i svojevrsna domaćina velike tokijske zračne luke.

Pet japanskih kuhara pripremalo je probrana jela japanske kuhinje za goste tvrtki koje uzgajaju tunu i to u arhitektonskom i stvarnom "gornjem domu" Arsenala" dok su se za "donji dom" pobrinuli stroj "Suzumo" te hrvatske kuharske zvijezde Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin. Oni su kroz tri sjajna jela fuzirali japansku i mediteransku kuhinju: japanska miso juha sadržavala je domaće gljive, orzoto je bio podloga za filete termički neobrađene i dimljene tune, a od tune je skuhana i jedna sasvim drugačija pašticada.

Program u "Arsenalu" je vodila Zadranka Doris Pinčić, pjevala je sopranistica Nela Šarić pa također zadarski pjevači Natali Dizdar i Davor Pekota, a nastupila je i umjetnica na akustičnoj gitari Ana Vidović.

TS&WF nastavio se u subotu velikom Gastro-pijacom na zadarskom Trgu Petra Zoranića na kojoj će u sljedećih tjedan dana jela pripremati kuhari zadarskih restorana te ih prodavati po simboličnim cijenama, a sredstva će biti donirana u humanitarne svrhe.

Za potrebe ovogodišnjeg Festivala četiri tvrtke koje uzgajaju tunu donirali su 1.200 kg mesa te ribe, dok je "Cromaris" osigurao oko 400 kg uzgojenih orada i brancina.

25. travanj 2024 06:21