StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: POTPISI ZA KANADERE IZ ZEMUNIKA

Hrvatska se pridružuje europskoj vatrogasnoj floti i dobiva europski novac za zaštitu i spašavanje

Piše HRZ/Marinko Karačić
23. svibnja 2019. - 20:05
16.JPG

Pismo namjere o nastavku suradnje Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije o uključivanju RH u Europski mehanizam civilne zaštite (RescEU) potpisano je u četvrtak, 23. svibnja, u sjedištu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, a potpisali su ga ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Riječ je o uspostavi prijelaznog mehanizma za civilnu zaštitu kojim Republika Hrvatska za ovogodišnju protupožarnu sezonu deklarira spremnost sudjelovanja dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je smještena u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Uz pismo namjere, potpisan je i Sporazum o izravnoj dodjeli europskih sredstava za kapacitete koje je RH deklarirala za RescEU snage.

Tom prigodom, ministar Božinović rekao je kako je RH prepoznata kao jedna od vodećih nacija u Europskoj uniji u području gašenja požara, kako zbog iskustva, tako i učinkovitosti. „Na razini RH objedinili smo sve sastavnice domovinske sigurnosti, a sada se taj sustav objedinjava u Europskoj uniji. Na vježbi 'Sigurnost 2019' pokazali smo kako imamo sjajan sustav djelovanja u kriznim situacijama, a sada smo u prilici našu spremnost i solidarnost pokazati i u drugim zemljama kojima zatreba pomoć“, istaknuo je Božinović.

"Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Splitu, jer je važan dan za civilnu zaštitu u Europi i Hrvatskoj. RescEU je sada stvarnost i jači i efikasniji europski sustav za odgovor na katastrofe", naglasio je povjerenik Stylianides.

Svečanosti potpisivanja sporazuma između RH i Europske komisije, u ime Ministarstva obrane RH nazočio je brigadir Tomislav Kaštelan iz Uprave za obrambenu politiku, dok su u programu sudjelovale i dvije letačke posade Canadaira.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako su zračne protupožarne snage i do sada sudjelovale u pružanju pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. „Imamo vrhunski osposobljene letačke protupožarne posade, iskusne i u međunarodnim operacijama, a za nas koji izravno sudjelujemo u gašenju požara važno što se stvaraju zakonski, logistički i svi drugi preduvjeti  za brzo i efikasno djelovanje. Do sada smo uspješno branili Hrvatsku od požara, a siguran sam kako ćemo dati svoj doprinos i u obrani zemalja Europe od velikih požara i time doprinijeti sigurnosti njihovih stanovnika i imovine“, poručio je bojnik Vacenovski.

Ovim projektom EU uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

U prijelaznom pripremnom razdoblju koje traje do 1. siječnja 2025. godine Europska komisija plaća do 75% troškova u vrijeme protupožarne sezone (sredina lipnja-kraj listopada) državama članicama koje svoje kapacitete stavljaju na raspolaganje, a dodatno se plaća i trošak uporabe snaga. Ostatak od 25% troškova podmiruje država vlasnica kapaciteta. U ovom razdoblju države članice samostalno odlučuju  o slanju deklariranih snaga ovisno o požarnoj situaciji u državi.

Također, predviđeno je kako će za uspostavu budućih cjelovitih RescEU snaga  EU pokrivati 80%-90% ukupnih procijenjenih troškova, a Odluku o upućivanju rescEU snaga zajednički bi donosile Europska komisija, država koja je zatražila pomoć te država koja je svoje sposobnosti stavila na raspolaganje u RescEU.

26. travanj 2024 11:10