StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTOGALERIJA: U ŽUPANIJI DODIJELJENA PRIZNANJA NAJBOLJIM UČENICIMA

„Vi ste naša budućnost, jako nam je stalo da ulažete u svoje znanje jer to je nešto što vam neće nitko nikada uzeti“!

Piše M.K.
5. lipnja 2019. - 17:48
skole_nagrade9-050619

U srijedu je u Domu Zadarske županije održana svečana dodjela priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola koji su na županijskim natjecanjima osvojili 1., 2. i 3. mjesto ili sudjelovali na državnoj smotri tijekom školske godine 2018/19.

Prijam za učenike osnovnih škola održan je s početkom u 11 sati, a za srednjoškolce u 13 sati. Na svečanom primanju uručeni su prigodni darovi pozvanim učenicima i njihovim mentorima.

- Bio sam prvi iz matematike, prvi iz povijesti i drugi iz zemljopisa. Najteža je bila matematika, ali i za mene najbolji rezultat. O srednjoj školi već razmišljam, najvjerojatnije matematički smjer, MIOC ili Baraković – kazao je Luka Bralić iz Bibinja, učenik 7. razreda.

Luka je samo jedan u mnoštvu mladih genijalaca koji su se okupili na lijepoj svečanosti u vrtu Županijskog doma, gdje ih je osobno pozdravio i župan Zadarske županije Božidar Longin te im čestitao na uspjesima.

- Učenicama i učenicima, mentorima, ravnateljima, svim nastavnicima, profesorima, didama... vidio sam i ponosnih dida ovdje, u dvorištu našeg Županijskog doma, pozdravljam vas u svoje ime i u ime svojih zamjenika, u ime našeg pročelnika i cijelog odjela za školstvo. Jako mi ja drago da smo svi skupa ovjde. Neke od vas sam već vidio prošle godine, stoga radost je veća, jer znači da su u kontinuitetu, nastavljaju dobro kako su počeli prošle ili čak preprošle godine. Ja vam zahvaljujem na radosti koju nam pružate svojim uspjehom. Vi ste djeco naša budućnost, nama je jako staklo da vi budete dobri i da ulažete u svoje znanje jer to je nešto što vam neće nitko nikada uzeti. Zato učite i stvarajte. Često se zna dogoditi da vam nije uvijek baš od volje jer se neki vaši prijatelji idu igrati, idu na igrice ili okolo u neki đir, a vi ste za knjigom. Nemojte da vam bude zbog toga krivo. Vi ulažete u sebe. Mi smo ponosni na vas, vi ste naša dika i budućnost i zato smo današnji dan upriličili kao druženje gdje ćemo vas nagraditi, da vam damo poticaj da budete u budućnosti još i bolji. Hvala vam svima na dolasku – kazao je župan Longin.

Resorni pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić kazao je kako se u dvorištu Županijskog doma okupilo 500 učenika i 150 mentora koje županija svake godine nagrađuje tako da za njih organizira prijem na kojemu župan osobno uručuje zahvalnice i priznanja. Druga vrsta nagrada su izleti koje županija organizira, kako za učenike osnovnih tako i srednjih škola.

Upitan što je s udžbenicima za iduću školsku godinu, pročelnik je kazao kako će temeljem zakona svi obvezni udžbenici svim učenicima osnovnih škola biti besplatni.

- Neke škole već provode javnu nabavu za dobavu udžbenika, a planirano je da prvi dan škole svim učenicima udžbenici budu na školskim klupama u njihovim razredima. Radne bilježnice i zbirke zadataka nisu obvezni nastavni materijal i prema Zakonu o udžbenicima kao takav nije financiran od strane države, ali se može sufinancirati iz lokalnog ili županijksog proračuna. Mi radimo rebalans u županijskom proračunu i probat ćemo vidjeti može li se prema socijalnom statusu određenim kategorijama učenika osigurati barem dio sredstava za te druge radne materijale. Tablete nabavlja resorno ministarstvo i to je u njihovoj nadležnosti. Novi tableti su nešto skuplji, ali kvalitetniji i bolji za provođenje nastave, bez troškova popravaka – rekao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić.

24. travanj 2024 16:20