StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: PRAVI TRIJUMF GLAZBENOG STUDIJA "LIBRETO" U HNK ZADAR

Koncert je otvorio gost, slijepi dječak Viktor božanstvenoga vokala, a onda su na scenu izašli "libretići"

Piše Zadarski.hr
19. lipnja 2019. - 14:34

Zadar, velika dvorana Hrvatskog narodnog kazališta, 18. lipnja. Temperature visoke, ali unatoč tome, energija svih izvođača koji željno iščekuju izaći na pozornicu, potpuno je "na visini zadatka". Svi su skoncentrirani, spremni, "uštimani" i na svojim pozicijama.... A uzbuđenje raste...

Publika ulazi, sjeda, a koncert kreće.... Otvara se neki drugi svijet i druga dimenzija, pun boja, oblaka, glazbe, radosti i zavidne scenske prezentnosti, u svakom smislu i trenutku. 

ZNAM DA MOGU SVE je u potpunosti opravdao svoj naziv (cjelovečernje produkcije) - svi su polaznici LIBRETA dokazali koliko su napredovali u protekloj školskoj godini - imali su odreda sjajne nastupe i, što je sigurno i najvažnije od svega, vidjelo se koliko uživaju u svakoj pojedinoj izvedbi i koliko vole to čime se bave.

Koncert je otvorio gost, slijepi dječak Viktor božanstvenoga talenta, odnosno vokala. 

Zatim su na pozornicu kročili mlađi LIBRETIĆI (do 9. - te godine) koji su se iznenađujuće dobro snašli u intonacijski i ritamski vrlo točnoj, konciznoj i preciznoj izvedbi određenih izabranih skladbi, veoma umješno i ujednačeno, dodatno upotpunjeno samostalno izrađenim scenskim rekvizitima (srcima koja su se sjajno uklopila u postojeću scenografiju, stilom i bojama, a za koju je zaslužna Ivana Dokoza). 

Starija skupina djevojčica iz Zbora oduševila je svojim dijelom nastupa uz akustičnu gitaru, i ovim nastupom opravdavajući činjenicu da se za njih s razlogom spremaju sve teži i zahtjevniji projekti, od jeseni. Sve je prštalo od emocija, divnih, anđeoskih glasova i dubokog proživljaja pjesama koje su izvodile.

U skupom su dijelu nastupa (Zbor cjelovito) cijelu dvoranu doslovno podigli na noge svojim poznatim, autorskim hitovima, pisanima samo za njih (dok ih nove pjesme, odaju nam Voditelji, već spremne čekaju "u škafetinu"), a sve popraćeno pjevanjem, plesom i pljeskanjem iz publike, koja im je bila ogromna podrška. I, opet naglašavamo, unatoč vrućini, nitko nije skidao osmijeh s lica. Dječji zbor LIBRETIĆI zaista su postali prepoznatljivi "brand", na ponos i čast svoga Grada i Županije.

Pjevači solisti, redom Vita Zorica, Manuela Masar, Duje Čikarela, Katarina Mikulec, Antea Jakešević, Natali Kraljić, Ena Nimčević, Andrea Justinić, Hana Grubić i Franciska Ružić, odreda su odabrali, zajedno sa svojim Voditeljima, pjesme koje odgovaraju njihovoj osobnosti, stilu, senzibilitetu, kao i glasovnim mogućnostima svakog pojedinog učenika/izvođača, a na pojedine se pjesme pustila i koja suza, "ježilo se" više puta, "pljuštali" su pljesci na otvorenoj sceni.... Već se sada osjeća kako će nekima od pjevača, koji trenutno bruse svoje pjevačko - scenske vještine u LIBRETU, glazba zaista biti i životni poziv, a to su, između ostaloga, dokazale i prethodno osvojene nagrade na natjecanjima, i izvan Zadra i Zadarske županije. 

Klasičnim je skladbama na gitari večer dodatno upotpunila i obogatila Donata Zelić.

Poseban su "začin" ovoj cjelovečernjoj produkciji dali KUD Baul iz Petrčana (trenutno pod ravnanjem Dinka Habuša) te su pobrali sve simpatije gledatelja, a tu su bili i odlično uvježbani plesači (jedna skupina) iz prijateljske udruge IN FLUX (trenerica i koreografkinja Tena Novaković).

Mate Petričević je bio "majstor od tona", dok je Frane Papić donio odlična svjetlosna rješenja.

Nakon svega odslušanoga i odgledanoga te brojnih pohvala publike, ali i glazbene struke, možemo zaključiti samo jedno - Zadar ima i može dalje razvijati sjajnu mladu glazbenu scenu jer sve već - posjeduje. 

Prekrasnu, mnogostruko talentiranu djecu i mlade ljude, interes je ogroman, a Glazbeni studio LIBRETO je, zajedno sa svojim karizmatičnim i nevjerojatno energičnim voditeljima, Ivanom Begović i Dinkom Habušem, još jednom dokazao koliko se zaista isplati silno predan i uporan rad jer njihova kvaliteta napreduje - brzinom svjetlosti. I primjer su - mnogima. 

A sve je to, rekli bi oni, nastalo (prije samo 4 godine) - iz čiste ljubavi. 

Bravo za LIBRETO!

 

19. travanj 2024 15:08