StoryEditorOCM
FotoreportNAŠ IZBOR: BIJEG NA IZOLIRANI DALMATINSKI OTOK

Fotografije otkrivaju svu njegovu čaroliju i netaknutu ljepotu...

Piše D&D
12. srpnja 2019. - 23:43
3be752_6cceb07

'Island Escape' na Biševu pravi je primjer robinzonskog turizma, a eko-zakloni izgrađeni od materijala dostupnih u prirodi uz korištenje starih tehnika gradnje pružaju odmor od civilizacije.

Biševo, taj otočić smješten pet kilometara jugozapadno od Visa, površine je 5,8 četvornih kilometara i ima samo 15 stanovnika, od kojih je njih 10 starije od 50 godina. Jasno je da se radi o prilično izoliranom mjestu na kojem vlada mir, a zajedništvo s prirodom je jedina opcija. To je shvatio i Davor Bozanić kada se 2004. iz Zagreba preselio na ovaj otok s namjerom da izgradi svojevrsna skloništa i pokrene robinzonski turizam.

 

 

- S prvom turom građevinskog materijala koju smo donijeli shvatio sam da je prijevoz preskup, a prekrcaj prekompliciran. Tada sam se počeo upoznavati s tehnikama koje su koristili naši preci. Upoznao sam se i s pojmom permakulture, a otada projekt kontinuirano napreduje - priča Davor, prema čijoj ideji je nastao robinzonski smještaj na Biševu nazvan Island Escape, Natural Holiday. Cilj je ponuditi drugačiji oblik smještaja od uobičajenog, a namijenjen je svim ljudima koji žele odmoriti od civilizacije, stresa i buke te usput naučiti nešto novo.

 

 

Svaki eko-zaklon ima spavaonicu s madracima od kaučukove spužve obučenim u kukuruznu svilu sa zaštitnim mrežama zbog kukaca, natkriveni dnevni boravak, priručnu kuhinju, fotonaponski modul i vjetrogenerator za proizvodnju struje, viseće ležaljke u hladovini te kompostni WC i tuš, a u skoroj budućnosti imat će i desalinizator za proizvodnju pitke vode. Gostima su na raspolaganju i zajednički prostori u glavnom objektu gdje su restoran i info pult, a kompleks je od pješčane plaže udaljen oko 100 metara.

- Imamo eko-zaklone za dvije osobe ili 4 osobe, a uz svaki je moguće postaviti i mali šator. Sagrađeni su od materijala prikupljenih u prirodi, a korištene su stare tehnike gradnje poput suhozida, a u izgradnji i dalje sudjeluju volonteri iz cijelog svijeta - objašnjava Davor.

 

18. travanj 2024 12:56