StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: PROMOCIJA MONOGRAFIJE ANTE JAŠE

Zaleđeno sjećanje vukovarske tragedije u 42 crno-bijele fotografije

Piše I. Ivanac
19. studenog 2019. - 15:02
ante_jasa13-181119

"Fotografije koje nam niže Ante Jaša su zaleđeno sjećanje. (...) Mir koji vlada na ruševinama nekad pitomog, slikovitog i živog grada usijeca se u osjećaje poput noža. To nije spokoj tame, već ubojiti mrak..." piše profesorica Branka Hlevnjak u monografiji "Vukovar tragovi agresije" autora Ante Jaše koja je u Gradskoj loži promovirana na obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje.

Fotograf i publicist Ante Jaša, koji je podrijetlom iz Kukljice, u knjizi "Vukovar tragovi agresije" predstavio je ciklus od 42 crno-bijele fotografije.

- Hrvatska vojska napustila je srušeni grad 18. studenog 1991. godine, nikada ne propuštajući vjeru u njegovo oslobođenje. Posjetio sam Vukovar dok su još bile vidljive sve strahote rata na njegovim kućama i ulicama, napisao je u knjizi fotograf Jaša.

Povjesničarka umjetnosti i arheologinja Zrinka Brkan Klarin je o Jašinim fotografijama kazala kako je autor "unatoč znatnom emotivnom naboju kojim fotografije zrače, zadržao jednostavnost u izričaju i kompozicijsku uravnoteženost koja će ponegdje biti narušena tek odnosom crne i bijele boje na fotografiji, ali namjerno, u cilju jačanja dojma."

U 42 fotografije najviše je prikazana arhitektura Vukovara, a književnik Tomislav Marijan Bilosnić ističe kako autor "okom vrsnog majstora fotografije u clair obscure tehnici učincima osmišljenih snažnih kontrasta uspostavlja dominaciju sjene, čime i postiže dramatičnu atmosferu ovih već samih po sebi na smrt dramatičnih prizora".

25. travanj 2024 10:31