StoryEditorOCM
Izbori 2021KOALICIJA ‘ZA‘

Kandidat za župana, Ante Pranić, u Makarskoj: ‘Najštetniji oblici političke korupcije u Županiji vezani su uz prostorno planiranje i malverzacije sa zemljištima‘

13. svibnja 2021. - 18:35

Kandidati za župana, zamjenika župana i županijsku Skupštinu Koalicije ZA – Ante Pranić, Ante Renić i Maja Jurišić, nezavisna stručnjakinja za održivi razvoj i kandidatkinja na listi za Skupštinu, boravili su u Makarskoj, gdje su predstavili koalicijski program za prostorno planiranje i upravljanje javnim dobrom.

Kandidat za župana Ante Pranić iznio je viziju novog pristupa prostornom planiranju, te je poseban naglasak stavio na sprječavanje devastacije obalnog područja.

Ubrzani razvoj

– Najrašireniji i najštetniji oblici političke korupcije u našoj su Županiji vezani uz prostorno planiranje i razne malverzacije sa zemljištima. Tome ćemo, jednom i zauvijek, odlučno stati na kraj kroz proces izmjena i dopuna Prostornog plana županije, koji će biti razvojnog karaktera, ali istovremeno i zaštitnog. Prošao je mandat aktualnom županu, a nisu usvojene izmjene i dopune najvažnijeg razvojnog dokumenta Županije – Županijskog prostornog plana. Želimo drugačiji pristup planiranju prostora, našeg najvažnijeg resursa. Potrebno je transparentno komunicirati s lokalnim zajednicama o njihovim zahtjevima te, naposljetku, uključiti struku u cijeli proces – kazao je Pranić.

Maja Jurišić fokusirala se na problem lošeg upravljanja pomorskim dobrom pa je kazala da ubrzani i nekontrolirani razvoj, uparen s netransparentnim guranjem privatnih interesa, ostavlja najviše trajnih i nepovratnih ožiljaka upravo na pomorskom dobru.

Tim s vizijom

– Moj motiv za aktivizam, profesionalni rad, ali i ulazak u politiku je uvijek bio isti – ostvarenje javnog interesa, interesa naših lokalnih zajednica i poboljšanje kvalitete života naših ljudi. Nasuprot nama stoje oni koji se u svojem životu i radu rukovode posve drugim principima. Priključila sam se timu koji ima viziju i znanje kako temeljito promijeniti upravljanje pomorskim dobrom u našoj županiji, i prostorom uopće – kazala je Jurišić, dodavši da, osim vizije, znanja i želje, iza njih stoje i dokazani rezultati rada.

– Značajno ćemo podići transparentnost upravljanja pomorskim dobrom, svih procesa dodjele koncesija te posebice nadzornih postupaka, s ciljem osiguranja pune provedbe koncesijskih ugovora. Ako sutra ne napravimo promjene koje danas odgađamo, to će utjecati na sve segmente našeg života, ali i života naše djece – kazala je Jurišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:01