StoryEditorOCM

VERTICAL DANCE FORUM U STARIGRADU-PAKLENICI: Ples u visini među liticama, ovim je ljudima užitak!

Piše PSD.
6. prosinca 2015. - 00:15
vert.JPG
U Starigradu-Paklenici održano je predstavljanje međunarodnog razvojnog projekta VERTICAL DANCE FORUM u kojemu sudjeluje sedam renomiranih plesnih stručnjaka iz različitih zemalja – Kanade, Velike Britanije, Francuske, Sjevernog Walesa, Italije, Irske i Hrvatske.

Tijekom svog 6-dnevnog boravka u Starigradu-Paklenici članovi VDF-a su razmjenjivali iskustva i raspravljali o razvoju vertikalnog plesa, s naglaskom na središnju temu ovog prvog susreta - iznalaženje referentnog alata za sigurnost i zaštitu procesa, razvoja, perspektive i identiteta vertikalnog plesa na europskoj i međunarodnoj razini, te su u radu sudjelovali i pripadnici gorskih službi spašavanja.

Prema riječima Marije Šćekić(Histeria Nova), začetnice razvoja vertikalnog plesa u Hrvatskoj, održavanje prvog službenog susreta VDF-a u Hrvatskoj i to upravo u Nacionalnom parku Paklenica nije slučajno. Paklenica je u svijetu vrlo dobro poznata po vrhunskom penjalištu i penjačkim natjecanjima te je kroz protekle 4 godine, uz podršku JU NP Paklenica i lokalne zajednice, upravo ovdje realiziran multidisciplinarni projekt vertikalnog plesa Marije Šćekić “Vrata Velebita”.

Fabrice Guillot, umjetnički direktor Retouramont and vertical Dance Center (Francuska) i inicijator VDF-a predstavio je načela djelovanja VDF-a kroz vlastitu karijeru profesionalnog penjača koji je sudjelovao u brojnim penjačkim natjecanjima. Sportskoj dimenziji penjanja poželio je dodati i estetsku, publici prenijeti emociju putem perfomansa, što ga je dovelo u gradove. Zidovi, stabla i prostor između zgrada postali su njegova pozornica. Smatra da u vertikalnom plesu nema ograničenja, bez obzira u kojem se okruženju umjetnik nalazi: planini, gradu, spomeniku ili na kazališnoj pozornici.

Publici je potom prikazan kratki film o umjetničkim radovima članova VDF-a, u kojemu su bili vidljivi sva raskoš i mogućnosti vertikalnog plesa. Radi se o mladoj grani umjetnosti koja je nastala prije 30-ak godina i različitih je korijena – penjanja, plesa, cirkusa, kazališta…..

VDF želi razmijenjivati iskustva, širiti svoja znanja te pokrenuti svojevrsnu školu vertikalnog plesa uz primjenu različitih pristupa ovoj umjetnosti, učiti o sigurnosti te se dalje razvijati.

Održavanje 1.Vertical Dance Foruma u Hrvatskoj zasluga je Marije Šćekić, umjetničke direktorice Histeria Nova i voditeljice projekta Vrata Velebita te članice VDF-a, što je podržano od strane JU NP Paklenica, Turističke zajednice općine Starigrad te Ministarstva kulture.

 

Svi prisutni članovi VDF-a su se složili da Paklenica nudi savršeno okruženje za predstavljanje VDF-a objedinjujući sport, prirodu i umjetnost.

Iz publike, među kojom su bile prisutne i plesne umjetnice iz Hrvatske, čulo se kako interes za vertikalni ples u Hrvatskoj raste, što svakako obećava nastavak njegova razvoja.

Zlatko Marasović, ravnatelj NP Paklenica, izrazio je spremnost pružiti potporu uključivanju VDF-a u program 17.Međunarodnog susreta penjača u NP-u Paklenica koji će se održati od 29. travnja do 1.svibnja 2016.godine.

U prvom VDF-u sudjelovali su: Fabrice Guillot – Retouramont and Vertical Dance Centre (Francuska), Kate Lawrence i Simon Edwards– Vertical Dance Kate Lawrence (Sjeverni Wales), Julia Taffe & Colin Zacharias – Aeriosa (Kanda), Chantal McCormick – Fidget Feet Aerial Dance and Irish Aerial Creation Centre (Irska), Lindsey Butcher – Gravitiy & Levity (Velika Britanija) i Marija Šćekić – Histeria Nova (Hrvatska).

Zadarski.hr

18. travanj 2024 17:14