StoryEditorOCM

PRESUDA PETORKI ZA SERIJSKO SILOVANJE NA KOLOVARAMA Trojica dobila ukupno manje od 9 godina, a dvojici "kazna" - nadzorom!

Piše PSD.
8. ožujka 2016. - 17:17
presuda_kolovare1-080316

Stravično silovanje koje je potreslo cijeli Zadar u studenom 2013. godine, kada su petorica mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine na plaži Kolovare grupno silovala i iživljavala se nad 17-godišnjom maturanticom u utorak je konačno dobilo i svoj sudski epilog: dvojica od njih proglašena su krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnog djevojkom!

Nakon dokaznog postupka koji se na Županijskom sudu u Zadru više od godinu dana provodio iza zatvorenih vrata, sudac Hrvoje Visković, nepravomoćno je osudio prvooptuženog B. K. na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a drugoooptuženog M. B. na tri godine maloljetničkog zatvora. Četvrtooptuženi I. Z. osuđen je na maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana, dok su trećeoptuženi A. Č. i petoptuženi D. Z. kažnjeni pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine, što znači da fizički neće biti u zatvoru, ali će se tri godine nad njima vršiti nadzor. Potrebno je pojasniti da je kazneno djelo silovanja učinio onaj tko je uporabom sile ili prijetnje drugu osobu prisilio na spolni odnos ili njime izjednačenu radnju, dok se za spolni odnošaj bez pristanka tereti onaj onaj kome druga strana nije pristala na seks, ali je on ipak dobio što je htio. Ključna razlika između ova dva kaznena djela je upotreba sile.

Izricanje presude osuđeni mladići su dočekali bez riječi i ikakvih emocija na licu, dok je majka silovane djevojke cijelo vrijeme plakala u sudnici.

Cijela priča izišla je na vidjelo početkom studenoga prošle godine kada je policija nakon pet dana istrage privela petoricu mladića iz zadarskog zaleđa pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju. Djevojka je u rastrojenom stanju rastrgane odjeće došla u policiju s majkom nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s petoricom muškaraca.

Iako je optužba muškarce teretila za grupno serijsko silovanje maloljetne djevojke koja je kobne večeri bila u teškom alkoholiziranom stanju zbog čega se nije mogla braniti, u dokaznom postupku je, naime, utvrđeno da prva dvojica mladića nisu bila u vezi sa ostalom trojicom, iako su iz istog mjesta u zadarskom zaleđu. Istragom je utvrđeno da su se prva dvojica mladića, optuženih za silovanje, sa trećeoptuženim susrela tek na partiju sa kojeg ih je on trebao uvesti u noćni klub na plaži Kolovare jer je poznavao čuvare na ulazu. Na tom je partiju bila i 17-godišnjakinja, koja je već tada bila u alkoholiziranom stanju, povraćala je i posrtala. Umjesto da je otprate do taksija prva dvojica mladića su je odvela do plaže, tamo silovala i ostavila.

O tome su govorila dvojica svjedoka koji su vidjeli dvojicu muškaraca kako vuku djevojku koja se otimala i plakala. Nakon silovanja prve dvojice muškaraca, 17-godišnjakinja se ustala i došla do noćnog kluba gdje je pristupila trećeoptuženom A.Č. koji je sjedio na zidiću kraj mora sa I.Z. i D. Z.. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s A.Č.. Tamo ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao I.Z. da ga djevojka zove na plažu. I taj ju je mladić silovao, a isti scenarij uslijedio je i sa petooptuženim.

- Iz svih dokaza utvrđeno je da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja i da su djevojku zajedno silovali. Za ostalu trojicu, koja nisu bila u vezi s prvom dvojicom, utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka - kazao je sudac Visković dodajući kako je čitav postupak cijelo vrijeme opterećen činjenicom da djevojka zbog alkoholiziranosti nije imala nikakvih saznanja što se te večeri dogodilo.

Dok je zapomagala na plaži, pronašla ju je prolaznica koja joj je pomogla da se vrati kući. Bila je izudarana, a na njoj su bili tek dijelovi odjeće. Nakon što su više od sat vremena tražile njezine stvari razbacane po plaži, zaputile su se u policiju gdje je majka dežurnim policajcima opisala u kakvom je strašnom stanju pronašla kćer. “Molim vas utvrdite što se dogodilo“, kazala im je majka.

Tijekom sudskog postupka ispitano je 15-ak svjedoka. Dok su ostali odmah priznali što se dogodilo, prva dvojica optuženih negirala su krivnju sve do nalaza koji su potvrdili njihovu DNK.

Tri dana prije presude prvoptuženi B.K. uhićen je jer je u Kruševu pokraj Zadra usred dana iz ilegalnog oružja pucao u mačku. Tri godine prije sa 17-godišnjim prijateljem ubio je kobilu u vlasništvu 37-godišnjeg Modričana Petra Kneževića, a vrhunac zvjerstva se dogodio nakon što su ždrijebe odbacili i po njemu skakali.

B.S.

19. travanj 2024 11:52