StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNI KRAJ NEKADAŠNJEG GRAĐEVINSKOG LIDERA

Gortan otišao u stečaj

25. prosinca 2016. - 22:40
zadar

Jedna od nekoć najmoćnijih građevinskih tvrtki u Zadru Gortan- Zadar, koju su 1995. godine osnovali Stanko Zrilić i Ivan Jurjević, otišla je u stečaj zbog 957.961,22 kune duga u neprekidnom razdoblju od 120 dana. Odluku Trgovačkog suda u Zadru o pokretanju stečaja na zahtjev FINE potvrdio je Visoki Trgovački sud u Zagrebu odbacivši žalbu većinskog vlasnika tvrtke zagrebačkog odvjetnika Marka Kerna koji je u suvlasništvo Gortan-Zadra ušao koncem prošle godine kad je tvrtka već bila u predstečajnoj nagodbi.

Iako je Kern najavio konsolidaciju tvrtke s ciljem ispunjavanja uvjeta iz predstečajne nagodbe, oživljavanja tvrtke, zapošljavanja ljudi i otvaranja novih poslova, spašavanje tvrtke nije uspjelo. Pokušaj spasa kroz predstečajnu nagodbu pokrenut je u rujnu 2013. godine, no prije toga OTP banka je, kao razlučni vjerovnik, s upisanim hipotekama na nekretninama ove građevinske tvrtke pokrenula ovrhu za naplatu dospjelih, a neplaćenih rata kredita.

Zagrebački odvjetnik podnio je žalbu na prijedlog o otvaranju stečaja navodeći kako mu je Trgovački sud u Zadru propustio omogućiti da dostavi dokaz da je postigao dogovor o podmirenju dugovanja jer nije bio uredno pozvan na ročište u rujnu. Na viši je sud ustvrdio da je Kern bio na na ročištu te najavio mogućnost podmirenja dugovanja zbog čega je sud odgodio ročište za 6. rujna.

No iz zapisnika proizilazi da Kern na to ročište nije došao. Sud je nakon toga imenovao privremenu stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjek iz Zagreba koja je imala zadatak utvrditi ima li stečajni dužnik imovine s kojom bi se mogli pokriti troškovi stečajnog postupka. Iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja proizašlo je da stečajni dužnik ima imovine i to nekretnine, vozila i potraživanja ,kojom bi se mogli pokriti troškovi stečajnog postupka i dijelom vjerovnici, kao i da je dužnik nesposoban za plaćanje, pa je otvoren stečajni postupak.

Ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina vjerovnika zakazano je za 18. siječnja iduće godine, a dan kasnije izvještajno ročište.

 

16. travanj 2024 09:22