StoryEditorOCM
Kalelarga50 POEMS FOR SNOW I U ZADRU

Festival se organizira u mraku, na otvorenom i - tek kad padne prvi snijeg!

Piše Zadarski.hr
9. siječnja 2017. - 10:16
zadar_snijeg15-040212

U Zadru će biti održan još jedan festival, ovog puta pjesnički, ali nitko ne zna kada će se to dogoditi jer treba sačekati da – padne snijeg!

"50 Poems for Snow" je međunarodni pjesnički festival koji se održava jednom godišnje u više gradova i zemalja i to u svakom gradu na prvu noć nakon što je pao snijeg. Ove godine, prvi put, pjesme će se čitati na snijegu i u Zadru.

Kako je Zadar grad u kojem snijeg ne pada svake godine, moguće je da se ove godine festival ni ne održi, ali upravo mu to daje posebnu draž.

Vrijeme održavanja: Dan prvog obilnijeg snijega, 21 sat.

Mjesto održavanja: U snijegu, u Parku kraljice Jelene (kod satira), čitaju: Stanislava Nikolić Aras, Denisa Čirjak i Želimir Periš, uz pomoć zadarskih pjesnika i pisaca. Program počinje na Trgu 5 bunara u 21:00, a onda se povorka pjesnika i publike po neugaženom snijegu seli do satira u Parku kraljice Jelene gdje će se održati čitanje.

50 Poems for Snow se održava na svježem snijegu, kad se grad zabijeli. Festival se organizirana u mraku i na otvorenom.

Svake godine princip je isti: datum održavanja ovisi isključivo o snijegu i ne zna se unaprijed, a na taj dan svoje pjesme čitaju tri autora ili autorice. Svaki od pjesnika pročita i po jednu pjesmu ili stih autora ili autorice kojem je festival te godine posvećen. Pjesme ne moraju biti o snijegu.

Ove zime festival je posvećen Konstantinu Kavafisu.

Jedna od karakteristika festivala je i da nema baš nikakav proračun, odnosno sve se organizira kroz počasni rad tj. volonterski.

50 Poems for Snow osnovan je u Zagrebu 2012. godine i od tada pa do sada je održan u osam gradova i sedam zemalja (Austrija, Armenija, Hrvatska, Bugarska, Finska, Francuska i Kosovo).

Ove zime festival se odvija u petnaest gradova i devet zemalja, a od toga u šest gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Koprivnica, Osijek, Sinj, Sisak i Zadar), već je održan u Zagrebu i Sisku, a hoće li i u Zadru - ne ovisi samo o pjesnicima.

19. travanj 2024 23:37