StoryEditorOCM
KalelargaŠOKANTNA SVJEDOČENJA ZADARSKIH TRGOVKINJA KOJE SU PREŽIVJELE NAPAD PLJAČKAŠA S "MACOM"

"Kada sam vidjela taj čekić još sam se više prestrašila, a onda je njime snažno udario po monitoru registar kase!"

25. veljače 2017. - 22:51
čekić

- Dok sam se nalazila na podu prvi me dva puta udario nogom u predjelu lijeve strane rebara, govoreći mi da mirujem i gledam u pod. Dok sam ležala na podu primijetila sam da u ruci ima veći čekić „macu“. Kada sam vidjela taj čekić odnosno „macu“ još sam se više prestrašila tako da sam cijelo vrijeme gledala prema podu. Nakon što je uzeo novac iz kase pozvao je drugog počinitelja koji je stajao iznad mene riječima „Ajmo ća!“, te je izašao iz trgovine, a za njime i drugi sa čekićem i sprejem u smjeru zapada - posvjedočila je djelatnica trgovine Sonik u Briševu nakon što je 20. prosinca 2012. godine preživjela razbojnički napad trojice muškaraca sa zadarskog područja.

Zbog pljački trgovina koje su počinili sa zidarskim čekićem na Županijskom sudu u Zadru osuđeni su na zatvorske kazne. Prvooptuženi Dalibor V.(34) dobio je tri godine zatvora, drugoptuženi Luka I.(35) dvije godine i dva mjeseca, a trećeoptuženi Josip B.(25) osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine i deset mjeseci.

Pljačke su počinili maskirani sa kapuljačama na glavi i šalovima preko lica u prosincu 2012. godine. Najprije su 17. prosinca oko 18 sati Luka I. i Josip B. upali u trgovinu Bakmaz u Ulici Put Murvice u Zadru, dok je u „Fiatu Punto“ koji je imao lažne registarske pločice, stražario Dalibor V. Uz prijetnju plastičnim pištoljem i 'macom' od djelatnice su zatražili novac, da bi potom Josip B. čekićem razbio registar kasu, a Luka I. otvorio ladicu iz koje je uzeo 1.193,00 kn, te sa stalaže pet kutija cigareta "Marlboro".

Tri dana kasnije oko 18,35 sati, dok je Luka I. čekao u istom automobilu sa lažnim registarskim pločicama i pazio da netko ne naiđe, u trgovinu „Sonik“ u Briševu ušli su Dalibor V. i Josip B. Uz prijetnju 'macom' i riječima „ovo je pljačka“, Dalibor V. Je djelatnicu ispoprskao sprejem po očima, nakon čega je i s obje ruke odgurnuo, zbog čega je pala na pod. Na podu je nekoliko puta udario nogom u predjelu rebara nakon čega su iz kase uzeli 2.605,00 kuna i cigarete „Ronhill light“ i „160 light“ vrijedne 780 kuna.

Djelatnica Sonika radila je popodnevnu smjenu. U trgovini se nalazila sama i u trenutku kada je krenula prema izlazu, vrata trgovine otvorio je jedan maskirani, njoj nepoznati muškarac, koji ju je odmah poprskao sa sprejem poput suzavca po očima i licu, a nakon toga ju je odmah i odgurnuo uslijed čega se srušila na pod. U napadu je zadobila nagnječenje rebara. Djelatnica "Bakmaza" u prepadu je prošla bez ozljeda, a trenutku razbojništva u trgovini se nalazila sama između registar kase i police na koju je slagala robu.

- Rekao mi je „što gledaš?“ te silovito krenuo prema meni. Zaobišao je muškarca s pištoljem, te čekićem snažno udario po monitoru registar kase. Istovremeno kada je muškarac sa čekićem krenuo prema meni, onaj drugi je već pokupio sav novac i maknuo se od kase. Nakon što je muškarac razbio čekićem monitor, onaj sa pištoljem je svom „ortaku“ rekao „Ajmo, ajmo!“ nakon čega je onaj sa čekićem počeo udarati po stalaži sa žvakaćim gumama uslijed čega su žvakaće popadale na pod, a stalaža se uslijed udaraca iskrivila - kazala je na sudu. Opisujući kako je prvi u prodavaonicu ušao muškarac sa pištoljem kojeg je uperio prema njoj, da bi odmah iza njega ušao i drugi maskirani muškarac koji je u podignutoj desnoj ruci i visini njegove glave držao zidarski čekić.

Tijekom suđenja trojac je priznao da su prije pljački popili veću količinu alkohola, oko četiri litre piva i litar vina, te tablete. Svi su već poznati policiji zbog niza kaznenih djela.

24. travanj 2024 06:35