GDJE JE NESTALO PROLJEĆE? Pripremite se na pad temperature, pljuskove s grmljavinom i olujnu buru

GDJE JE NESTALO PROLJEĆE?

Nakon razdoblja iznadprosječno toplog vremena, u Hrvatskoj se u tjednu iza Uskrsa očekuje znatan pad temperature zraka, slab snijeg jutros pada na Sljemenu, dok se u gorskoj Hrvatskoj ovog tjedna očekuje stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a u nizinama kiša, doznaje se u utorak u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), prenosi Slobodna Dalmacija.

DHMZ posebno upozorana  voćare i vinogradare da se već u prvoj polovici tjedna u gorju očekuje jutarnji mraz, a u drugoj polovici tjedna mraz je izgledan i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske.

 Prema najnovijim prognostičkim izračunima, vjerojatnost za mraz najveća je krajem ovog tjedna, u petak i subotu.

 Preko Hrvatske prolazi hladna fronta i uz zahladnjenje, u gorskoj Hrvatskoj očekuje se i snijeg uz moguće stvaranje snježnog pokrivača.

Istok Hrvatske imat će oblačan utorak uz povremenu kišu glavnina koje se predviđa sredinom dana i poslijepodne. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar te će biti još malo hladnije nego u ponedjeljak, piše HRT.  

Slično i u zapadnijim područjima uz najvišu temperaturu od 9 do 12 stupnjeva. I tu će tijekom dana ponegdje biti umjerenog vjetra, uglavnom sjeveroistočnog i sjevernog. A uz većinom oblačno vrijeme treba računati i na kišu.

U krajevima uz Muru i Dravu mogućnost za kišu bit će najmanja, a očekuju se i kraća sunčana razdoblja. Njih će biti samo mjestimice na sjevernom Jadranu, dok će u većini gorskih predjela te na obali prevladavati oblačno. 

Povremeno će biti kiše, na moru i ponekog pljuska s grmljavinom, a uz pad temperature zraka kiša će u Lici i Gorskome kotaru u područjima višim od 700 metara prijeći u susnježicu i snijeg. Puhat će sjeveroistočnjak, na moru bura koja će jačati na jaku i olujnu. 

Na srednjem Jadranu će u prvome dijelu dana puhati jugo, mjestimice i jako, a zatim će okrenuti na buru. More pritom umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito. Uz promjenljivu naoblaku bit će kiše te grmljavinskih pljuskova, ponegdje moguće i izraženijih.

Temperatura danju slična današnjoj, kao i na krajnjem jugu. I tu će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, većinom poslijepodne s kišom i grmljavinom. Zapuhat će jugo koje će jačati ponegdje na jako, a potkraj dana i u noći na srijedu okrenut će na buru. 

Povremene će kiše biti i u srijedu i četvrtak, a u višem gorju i dalje treba računati na susnježicu i snijeg. Zatim u petak većinom suho. Puhat će povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, te se predviđa još malo hladnije nego u utorak, uglavnom u gorju uz mogućnost za mraz ujutro. 

Promjenljive će naoblake biti i na moru, u srijedu uz poneki pljusak uglavnom na sjevernom dijelu te na krajnjem jugu, a u četvrtak su oni mogući u Dalmaciji. Bit će vjetrovito uz buru, jaku i olujnu, mjestimice s orkanskim udarima, koja će u petak oslabjeti.

Naslovnica Kalelarga

Najčitanije