StoryEditorOCM
KalelargaSTIGLO ZAHLADNJENJE, A TRAJAT ĆE DUŽE NEGO ŠTO STE MISLILI

Pao snijeg! Pripremite se na pad temperature, pljuskove s grmljavinom i olujnu buru

Piše JL
18. travnja 2017. - 17:49
snijeg_

NOVO 14:28 - Na dijelovima autoceste Split-Zagreb kroz Liku u utorak poslijepodne pada snijeg, a temperatura se mjestimično spušta do 1 Celzijev stupanj.

 

Snijeg je zabijelio vrhove brda oko tunela Mala Kapela, a pada i na području Otočca, Brinja i Jezerana. Autocesta je mokra i skliska. U većem sijelu Like temperatura ne prelazi 4 Celzijeva stupnja, a mjestimično se spušta i do 1 Celzijev stupanj. Kiša pak pada na šibenskom i zadarskom području gdje je u utorak rano poslijepodne puhala i jača bura, piše Jutarnji.hr.

 

Vremenske neprilike značajno otežavaju promet kroz gorje. Promet je pojačan na autocesti, a vozači se na više mjesta upozoravaju da zbog skliskih kolnika voze oprezno i u skladu s uvjetima na cesti.

Zbog jakog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina).

 

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, javlja HAK.

 

------------------------------------

09:28 - Diljem Hrvatske stiglo je najavljivano pogoršanje vremena. Tako je u sedam sati ujutro u Požegi, Kninu, Đakovu, Županji, kao i u Vinkovcima izmjereno svega 2°C! U Zagrebu je izmjereno 7 stupnjeva Celzijusa, a na Sljemenu je pala i susnježica.

Livecamcroatia

 

U Šibeniku je u 7 sati izmjereno 6 stupnjeva, kao i u Metkoviću, u Zadru je izmjereno 8 stupnjeva, u Splitu 10 stupnjeva, kao i u Dubrovniku.

Istok Hrvatske bit će oblačan uz povremenu kišu glavnina koje se predviđa sredinom dana i poslijepodne. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar te će biti još malo hladnije nego u ponedjeljak.

Livecamcroatia



Slično će biti i u zapadnijim područjima uz najvišu temperaturu od 9 do 12 stupnjeva. I tu će tijekom dana ponegdje biti umjerenog vjetra, uglavnom sjeveroistočnog i sjevernog. A uz većinom oblačno vrijeme treba računati i na kišu, piše HRT.

U krajevima uz Muru i Dravu mogućnost za kišu bit će najmanja, a očekuju se i kraća sunčana razdoblja. Njih će biti samo mjestimice na sjevernom Jadranu, dok će u većini gorskih predjela te na obali prevladavati oblačno. 

Povremeno će biti kiše, na  i ponekog pljuska s grmljavinom, a uz pad temperature zraka kiša će u Lici i Gorskome kotaru u područjima višim od 700 metara prijeći u susnježicu i snijeg. Puhat će sjeveroistočnjak, na  bura koja će jačati na jaku i olujnu.

Na srednjem Jadranu će u prvome dijelu dana puhati jugo, mjestimice i jako, a zatim će potkraj dana i u noći na srijedu okrenuti na buru.  pritom umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito. Uz promjenljivu naoblaku bit će kiše te grmljavinskih pljuskova, ponegdje moguće i izraženijih.

Temperatura će se u unutrašnjosti kretati oko 10°C, dok će na krajnjem jugu ići do 16.

Povremene će kiše biti i u srijedu i četvrtak, a u višem gorju i dalje treba računati na susnježicu i snijeg. Zatim u petak većinom suho. Puhat će povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, te se predviđa još malo hladnije nego u utorak, uglavnom u gorju uz mogućnost za mraz ujutro. 

Promjenljive će naoblake biti i na moru, u srijedu uz poneki pljusak uglavnom na sjevernom dijelu te na krajnjem jugu, a u četvrtak su oni mogući u Dalmaciji. Bit će vjetrovito uz buru, jaku i olujnu, mjestimice s orkanskim udarima, koja će u petak oslabjeti.

 

Sunce tek od prvog svibanjskog vikenda

Prema dugoročnoj prognozi AccuWeathera kišno vrijeme trebalo bi se zadržati sve do početka svibnja, a čak bi i Praznik rada trebao biti kišovit s maksimalnom temperaturom od 13°C. Dulji period sunca trebao bi se pojaviti tek za vikend nakon 1. svibnja kada će se i temperature napokon popeti iznad 20°C.

19. travanj 2024 12:41