StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: JUTROS POČELI DANI MASLINE

Maslinarski marendin na Kalelargi u humanitarnoj misiji

28. travnja 2017. - 15:53
dani_maslina25-280417

Malom svečanosti u Gradskoj loži i velikim Maslinarskim marendinom u Turisthotelovom Callegru u petak su počeli dvodnevni 19. Dani masline, šarolika maslinarsko-uljarska fešta koja godinama privlači sve više maslinara ne samo iz zadarske regije veći iz svih maslinarskih djelova Hrvatske, ali i iz Slovenije i Crne Gore, pa je tako s vremenom prestala biti samo manifestacija Zadarske županije, kako se ranije zvala.

Organizacijski odbor kojeg vode Benito Pucar iz Zavoda za zaštitu zdravlja i novinar Nedjeljko Jusup i ove se godine potrudio da Dani masline imaju više paralelnih raznorodnih zbivanja – protokolarnih, natjecateljskih, edukativnih, stručnih, gastronomskih, promotivnih, rekreativnih i zabavnih.

Na službenom otvaranju u prepunoj Gradskoj loži kojem su nazočili uz maslinare i maslinarske stručnjake i predstavnici gradske i županijske vlasti uručene su ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima: maslinarima Marinu Senkiću, Josipu Kolegi, Josipu Pavlici, agronomu i reporteru Marjanu Tomcu te znanstvenici Mirjani Herak Ćustić koja se zahvalila u ime nagrađenih i naglasila kako su resursi Zadarske županije u maslinarstvu ogromni bez obzira što se u zadnjih 20-ak godina puno napravilo u toj grani poljoprivrede. Dane masline otvorio je zadarski dožupan Božidar Longin.

Jako jugo i najava kiše prisilili su organizatore da uz hitnu pomoć Turisthotela presele Maslinarski marendin sa Foruma u obližnji Callegro što se pokazalo pravim pogodtkom. Naime, i gosti bara Forum i Callegra, kao i pristigli maslinari, uživali su u marendinima iz velike teće maneštruna od raznih grahorica. Čičvarde, leže i slične, koje su pripremili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom profesora Renata Kraljeva.

Degustirala su se vina Sinovčić iz Novigrada, Degara iz Zadra, Glavića i i drugih nadinskih vinara, kušavao zlatni paški sir obitelji Gligora, a prikupljala su se i sredstva za kupovinu aparata za zračenje zadarske Onkologija koji stoji 30 milijuna kuna i kojeg bi zadarska Bolnica trebala nabaviti do 2020. g.

Humanitarna akcija je organizirana uz pomoć zadarske Lige protiv raka, ali i iz srodnih organizacija sa Korčule i iz Dubrovnika. Veselu atmosferu na marendinu stvorili su klapa Zadarski kantuni i KUD Podgorac iz Starigrada.

Poslijepodne, 19. Dani maslina najavljeni su stručnim predavanjima i okruglim stolom na više značajnih tema vezanih uz uzgoj maslina.

25. travanj 2024 15:07