StoryEditorOCM
KalelargaZAŠTO ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA NAPLAĆUJE PARKING U SUKOŠANU?

Škibola: Imamo pravo na to, ali ne zbog profita već uvođenja reda!

Piše M. Kalajžić
4. kolovoza 2017. - 22:45
kazna_parkiranje-240517

Županijska lučka uprava počela je ovoga ljeta naplaćivati parking na području Sukošana, što je izazvalo čuđenje mještana i gostiju s obzirom da je upravo o (protupravnoj) naplati parkiranja na pomorskom dobru od strane općina, bilo puno povika zadnjih godina.

Ravnatelja ŽLU Davora Škibolu pitali smo zašto, na kojim lokacijama i po kojim cijenama Županijska lučka uprava naplaćuje parkiranje?

- S naplatom usluge parkinga u lučkom području u Sukošanu započeli smo prošle godine i vršimo je samo u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna. Trenutno je to jedino lučko područje u kojem vršimo naplatu usluge parkinga, a za to su zadužena dva sezonska djelatnika zaposlena preko student servisa. Cilj uvođenja naplate usluge parkinga nije ostvarivanje prihoda, već jedan od načina uspostave reda na pomorskom dobru u luci otvorenoj za javni promet od lokalnog značaja. Samo za ilustraciju, prošle godine u navedenom vremenskom razdoblju ostvaren je radom dva djelatnika ukupan prihod u iznosu od 12.300 kuna.

Sredstva od lučkih pristojbi i lučkih naknada koriste se za izgradnju i održavanje lučke nadgradnje i podgradnje, opremanje luke opremom za zaštitu mora od onešišćenja s brodova, održavanje dubine u luci i na sidrištu luke i ostale troškove poslovanja lučke uprave – kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.
On je pojasnio kako je Lučka uprava neprofitna pravna osoba osnovana temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Odlukom o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja radi upravljanja, održavanja, izgradnje i korištenja luka županijskog i lokalnog značaja na području Zadarske županije, a sukladno propisu o razvrstaju luka otvorenih za javni promet na području Zadarske županije kojeg donosi ministar nadležan za poslove pomorstva.

Lučka uprava gospodari lučkim područjem luka koje su sukladno propisu o razvrstaju luka razvrstane kao luke županijskog (8) i lokalnog (100) značaja na području Zadarske županije.

Vlada Republike Hrvatske je donijela 3. rujna 2015. godine Odluku o davanju suglasnosti na odluku Županijske skupštine Zadarske županije o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja, a koja se odnosi na proširenje nadležnosti Županijske lučke uprave Zadar na nove luke i proširenje obuhvata lučkih područja postojećih luka, osim za lučko područje luke Silba/Mul.
Naredbom o razvrstaju luka otvorenih za javni promet na području Zadarske županije luka Sukošan je razvrstana kao luka lokalnog značaja – ističe škibola.

Odredbama članka 62. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se u lukama otvorenim za javni promet plaćaju lučke tarife koje se sastoje od lučkih pristojbi i lučkih naknada.

Odredbama članka 63. citiranog Zakona propisano je da lučke naknade plaćaju korisnici luke za dobivene usluge u lukama otvorenim za javni promet. Jedna od lučkih naknada je i usluga parkinga čija je visina propisana Odlukom o visini lučkih pristojbi i lučkih naknada koju je donijelo Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar, a koja je objavljena na internet stranici Županijske lučke uprave Zadar, dodaje Škibola.

26. travanj 2024 04:42