StoryEditorOCM
KalelargaIZ GRADSKE UPRAVE NAJAVLJUJU DRASTIČNI ZAOKRET

Korona: Cijena kvadrata javnih površina na Poluotoku će porasti, a fast food će biti bez terasa

8. rujna 2017. - 18:18
Tomislav Korona

Ako se nered na gradskim površinama počeo generirati s adrese Narodni trg br. 1, može li ga se odatle i početi rješavati?

Novi pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona koji je stupio na taj posao 1. kolovoza, kaže da – može.

- Svjesni smo svega što se događa s javnim površinama na Poluotoku i već u rujnu ćemo početi raditi na izmjenama ili izradi nove odluke o najmu javnih površini, a radit ćemo to u suradnji više stručnih partnera, od konzervatora do Ceha ugostitelja, te ćemo poslušati i građane, njihove primjedbe, jer građani su druga strana ugovora o najmu, a svi u ugovorima moraju biti zadovoljni – kaže Korona.

– Vodit ćemo računa o nekoliko važnih činjenica. Prvo, Poluotok je sad pod zaštitom UNESCO-a, što donosi i naše nove obveze i pravila. Zatim, pratimo i pratit ćemo cijene zakupa javnog prostora u drugim dalmatinskim gradovima, a kako imamo najniže cijene, sigurno ćemo predložiti da dođe do značajne korekcije tih cijena. Nisam daleko ni od prijedloga da, poput Dubrovnika, uopće više ne izjamljujemo javni prostor nekim vrstama lokala, poput fast fooda, i da skratimo rok zimskog odmora za cjelogodišnje lokale, te dobro razmislimo o sezonskim.

Tražimo, recimo, i način kako i fizički obilježiti iznajmljene površine kako ne bi dolazilo do uzurpacije javnog prostora, što je, praktički nemoguće kontrolirati. Trebali bismo imati komunalnih redara koliko i ugostiteljskih objekata! Cilj nam je postaviti temelje korištenja javnog prostora na održiv i podnošljiv način, a zato nam treba temeljita rekonstrukcija gradskih odluka koje su donesene u vrijeme kad se nije moglo predvidjeti na koji će se način turizam ovdje razvijati.

19. travanj 2024 03:49