StoryEditorOCM
KalelargaKNEŽEVA PALAČA, TURISTIČKA ATRAKCIJA GODINE

Božidar Kalmeta: Nagrada je zaslužena, bilo je nerazumijevanja u Gradskom vijeću, ali taj projekt je putokaz kako obnavljati domaću kulturnu baštinu!

Piše M. Kalajžić
27. listopada 2017. - 13:57
kalmeta

- Iznimno sam sretan zbog Kneževe palače, to je apsolutno zaslužena nagrada. Kneževa palača je prvi od deset projekata koji su realizirani iz tzv. strukturnih fondova Europske unije. Osim toga, Kneževa palača je i simbol razaranja grada Zadra u Domovinskom ratu, čija je obnova bila događaj od velikog značenja za sve Zadrane. Nakon obnove, događanja koja se zbivaju u Kneževoj palači, popunjenost i posjećenost tih događaja ljudima, domaćim i stranim, pokazuju također koliko taj projekt znači u kulturnom smislu za grad Zadar. Nagrada je, opet kažem, zaslužena, a Kneževa palača kao zadarski projekt predstavlja i putokaz na koji način obnavljati kulturno-povijesnu baštinu i kako je na pravilan način valorizirati – rekao je bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u čijem je mandatu uspješno završen projekt obnove Kneževe palače.

Kalmeta se prisjetio svih dana u kojima se projekt realizirao, pri čemu je bilo, rekao je, i dramatičnih razdoblja.

- Bilo je i nerazumijevanja u Gradskom vijeću, da sad ne prozivam od koga točno. Umjesto toga, želio bih ovdje čestitati svima koji su bili na bilo koji način uključeni u projekt, od pročelnika Šime Erlića, do svih ostalih. To zbilja nije bio jednostavan projekt, dapače, bio je vrlo težak i zahtjevan, jer smo bili opterećeni i rokovima i strogim uvjetima obnove i raznim drugim problemima, ali uspjeli smo, a to je najvažnije. Providurova palača je nastavak tog projekta "dva muzeja", koji će, kad se realizira, puno značiti za grad Zadar, to je sigurno – kazao je Kalmeta ne skrivajući svoje zadovoljstvo što smo ga se "sjetili" nazvati za komentar proglašenja Kneževe palače turističkom atrakcijom godine u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 14:51