DIVLJACI OPET STIGLI U PARK ŠUMU Musapstan za Advent 'obogaćen' novim smećem

DIVLJACI OPET STIGLI U PARK ŠUMU

Prije mjesec dana  pisali smo o nekontroliranom svakodnevnom odlaganju otpada svih vrsta i boja, u zeleni šumski zadarski raj, u park šumu Musapstan.U vjeri i dubokom nadanju da će se po tom pitanju nakon toga određene službe trgnuti iz ¨višegodišnjeg¨ zimskog sna, ništa se značajnijeg nije dogodilo.

Dapače, prvog dana ovogodišnjeg Advena, sa subote na nedjelju, zelena pluća grada Zadra ¨obogaćena¨ su sa novom pošiljkom odbačenog građevinskog materijala, o čemu svjedoče i ove naše najsvježije snimljene fotografije.Onome tko malo bolje poznaje situaciju, ovdje uistinu ne bi trebalo biti ništa čudno. Jer dobro je poznato je da navedeni šumski raj, kao uostalom i ostala šumska područja u zadarskom okruženju, u zadnje vrijeme nitko ne čuva i kontrolira od neodgovornih pojedinaca, koji u namjeri da se otarase svog otpada, bacaju i rasipaju ga gdje kod stignu, ne strahujući za bilo kakve posljedice i sankcije.

     Ovih se dana na sve strane može čuti kako se u Hrvatskoj pa tako i u gradu Zadru, spremaju novi režimi odlaganja i deponiranja kućnog i građevinskog otpada te kako će sva domaćinstva morati prionuti odvajanju i sortiranju otpada.Po onome što se može iščitati svako kućanstvo će morati reciklirati otpad i neće ga se moći bacati kao do sada u kontenjere kako se tko sjeti.Uostalom na to nas sa njezinim zakonima primorava i Evropska unija, čija je i Hrvatska članica.

Sve se mora učiniti u naredna tri mjeseca, a ako se to ne ispoštuje našoj državi slijede oštre novčane kazne.Poznavajući mentalitet naših ljudi, a suočavajući se tako reći sa svakodnevnim nekontroliranim bujanjem novih odlagališta, poput ovog najnovijeg u park šumi Musapstan, svakog normalnog i ekološki osviještenog čovjeka hvata još veći strah. Strah da će se šume, zelenila, vodeni tokovi i tome slično u takvoj novonastaloj situaciji dodatno onečišćavati. No, za nadati se je da će se konačno određene službe trgnuti iz višegodišnjeg zimskog sna.

Naslovnica Kalelarga

Najčitanije