StoryEditorOCM
KalelargaSVE JE BIJELO!

Snježne pahulje prekrile Hrvatsku, i Vakula zbunjen nevjerojatnim vremenom: Jučer južina, danas snijeg! Očito se moramo se prilagoditi ovakvim promjenama

Piše PSD
9. prosinca 2017. - 14:12
SNIJEG2

Hladna fronta u kasnim večernjim satima zahvatila je sjeverozapad zemlje otkuda se počela širiti prema ostatku zemlje. Gusti snijeg najranije je počeo padati na varaždinskom području gdje se temperatura zraka u kratkom vremenskom roku strmoglavila na 0 °C uz zadržavanje pahulja na tlu. Snijeg je nakon kiše počeo padati u Zagrebu, a i Gorski kotar je okoponoći zahvatila fronta, a gusti snijeg pao je i na Platku.

Snijeg nije pao samo u unutrašnjosti zemlje, već je zabijelio i Istru, čiji stanovnici oduševljeno objavljuju fotografije na facebook stranici Istrameta.

O prevrtljivom vremenu oglasio se i meteorolog Zoran Vakula:

- U nizinama Hrvatske temperature su se jučer kretale većinom od 13 do 16 °C, a već jutros je zemlju prekrio snježni pokrivač, u Varaždinu, primjerice, visine čak 14 cm, piše Vakula za HRT.

Jučer je puhao jugozapadnjak i jugo, ponegdje na udare i olujno, a danas u mnogim mjestima još jača bura...
Već sutra, nakon razvedravanja i prolaznog djelovanja polja malo povišenoga tlaka zraka, jutarnja će temperatura diljem unutrašnjosti biti negativna, minusi će se ponegdje pojavljivati i uz more, a poslijepodne opet slijedi južina - pad tlaka, jačanje jugozapadnjaka i juga, porast temperature...

Već u ponedjeljak će jutro biti osjetno toplije od nedjeljnog, gdjegod i na kopnu i na moru i za 10 °C, a poslijepodnevna će temperatura zraka biti uglavnom viša od 10 °C. Dapače, u utorak će već ujutro u mnogim mjestima biti oko 10 °C, pa i viša, ne samo na Jadranu, a najviša poslijepodnevna u većini krajeva između 13 i 18 °C.
 
A nakon jučerašnje i noćašnje oborine, mjestimice i obilne, kao primjerice u Delnicama, gdje je jutros izmjerena 24-satna količina oborine čak 103 litre po četvornome metru, pri čemu i 21 cm novog snježnog pokrivača, te još ponegdje današnje obilnije oborine, sutra slijedi predah od kiše i snijega. Ali samo kratkotrajni. Već poslijepodne, i posebice navečer sa zapada dolaze novi oblaci s kojima će ponovno biti kiše, u gorju u početku i snijega, koji će još malo podebljati snježni pokrivač.
Već tijekom ponedjeljka, s porastom temperature, slijedi topljenje snijega, a s novom kišom, osobito u zapadnim krajevima Hrvatske i u Sloveniji - i porast vodostaja mnogih rijeka...

Podjednakih je promjena bilo i prije, a i bit će ih još. No, ovako nagle i relativno kratkotrajne promjene, zahladnjenja i zatopljenja nisu baš odviše česte. Je li i ovo jedna od posljedica globalnog zatopljenja te klimatskih varijacija i promjena nezahvalno je tvrditi, kao i prognoziratiučestalost takvih pojava u budućnosti. No, svakako je dobro poraditi na što bržoj prilagodbi, koliko god to mnogima bilo teško, osobito meteoropatima - ljudima osjetljivijima na česte i jake promjene vremena, piše Zoran Vakula za HRT.

20. travanj 2024 15:15