StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SVEČANOST U HNK ZADAR, STIGLA I PREDSJEDNICA

Ante Gotovina: Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobodu za sve ljude, neovisno o narodnosti ili vjeroispovijesti!

Piše L.Burčul
22. siječnja 2018. - 16:10
hnk_vro3-220118

- Čast je biti danas u Zadru, i osobno sam bio sudionik akcije Maslenica, koja je započela 22.siječnja prije 25 godina i bila prekretnica u ratu. Ona je bila velika, vidljiva potvrda kako je hrvatska vojska od skupine hrvatskih branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće. Pokazala je što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo, kako izgleda pobjednički hrvatski duh. Te vrijednosti svaki dan nam je svojim primjerom prenositi. Naš zapovjednik, general Ante Gotovina, svojom energijom i voljom činio nas je boljim vojnicima. Svojom hrabrošću i odlučnošću ulijevao nam je potpunu sigurnost. Vjerujem da mi protokol neće zamjeriti ako bih sada, za 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije „Maslenica“ pozvao najvjerodostojnijeg među nama: generale Gotovina, ja vas molim, dođite – ovim je riječima general bojnik i ministar obrane Damir Krstičević mimo protokola, uz gromoglasan aplauz, „doveo“ generala Antu Gotovinu na pozornicu HNK u Zadru, gdje je u ponedjeljak održana središnja svečanost višednevnog obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica.

- Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila na agresija na Hrvatsku. Narav svakog rata podrazumijeva i žrtvu. Zato rat nije bio naš izbor, nego potreba – rekao je Ante Gotovina.

- Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive tu, neovisno o narodnosti ili vjeroispovijesti. Zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga o sigurnosti i čuvanju slobode, što je trajna obaveza sustava nacionalne sigurnosti u kojima su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova. Sigurnost i sloboda su pretpostavka da bi svu snagu mogli usmjeriti i usredotočiti se na gospodarski i socijalni razvoj naše države i na tom putu želim nam uspjeh – rekao je general Gotovina, koji se osvrnuo i na tijek i značaj akcije Maslenica i njezinu važnost koja je dovela do potpisivanja Daytonskog sporazuma i uspostave mira. Ujedno je Zadar nazvao „jednim od najljepših gradova na Jadranu.“

Na svečanosti je burnim pljeskom pozdravljena predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, koja je podsjetila da su u akciji Maslenica u samo 72 sata združene snage svih grana Hrvatske vojske, specijalne postrojbe MUP-a, pristigle iz svih krajeva Hrvatske, ispunile temeljni cilj operacije. Povezale su sjever i jug, kontinent i more, koje je veliki hrvatski kralj Petar Krešimir IV prije gotovo 950 godina prozvao „Mare nostrum“, naše more, istaknula je predsjednica.

 - O žestini borbi govori prevelik broj palih hrvatskih junaka : 127 vitezova koji su položili svoj život i kojih se danas s ponosom i tugom prisjećamo. Postrojbe iz svih krajeva Hrvatske udruženim su junaštvom krenule u operaciju Maslenica, a njihovo zajedništvo i junaštvo svakako nam danas može i mora biti putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske. Nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve – rekla je predsjednica Grabar Kitarović, naglasivši da „Hrvatska ima sve pretpostavke za uspjeh“.

Na svečanosti u Zadru govorio je i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, kao i župan Božidar Longin te gradonačelnik Damir Dukić, a među brojnim uzvanicima bili su i ministar branitelja Tomo Medved, ministar policije Davor Božinović, general zbora Mirko Šundov, te general Rahim Ademi.

 

Damir Krstičević: Hrvatski vojnik je brend!

- Hrvatski vojnik je brend, prepoznat i u našem narodu i u svijetu. Zadaća svih nas je čuvati, razvijati i nadograđivati taj brend – istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade, ministar Damir Krstičević.

 

Kolinda: Zadrani, čestitam vam što ste bili tu!

- Čestitam vam, Zadranke i Zadrani, što ste ostankom u Zadru i u najtežim danima opsade, kada ste bili izloženi svakodnevnim napadima, pružili najučinkovitiji odgovor agresoru: bili ste ovdje. Kao što ste onda vjerovali u Hrvatsku, ista nam je vjera potrebna i danas u borbi da ostanemo i opstanemo na ovoj dragoj hrvatskoj grudi – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

22. travanj 2024 16:52