StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: GRADILIŠTE U MURVIČKOJ OPET POSTALO KRATER

Rekordnom brzinom uklonjena konstrukcija izdignuta poplavom, zgrada se opet počinje graditi početkom veljače

Piše M. Kalajžić
24. siječnja 2018. - 14:40
rusenje3-230118

Gradilište poslovno-stambene zgrade sa 120 stanova na lokaciji bivše Tvornice kruha u Murvičkoj ulici, opet je postalo veliki krater. Nakon što je ogromna kiša koja se izlila na Zadar 11. rujna, podigla konstrukciju zgrade s temeljima i iskrivila je za skoro 70 centimetara u odnosu na "livel", radovi su obustavljeni i pristupilo se kompletnom rušenje zgrade, nakon čega bi trebala uslijediti ponovna izgradnja objekta od temelja.

Tvrtka za rušenje konstrukcije VDM Promet iz Zagreba specijalnim strojevima zavidnom je brzinom uklonila novogradnju. S obzirom na količinu betona i željezne armature ugrađene u zidove, bio je to zahtjevan posao za koji je bio ugovoren rok od 60 dana. Uklonjene su tri gornje etaže i isto toliko podzemnih etaža. Stiglo se do „minus tri“ - kazano rječnikom projektanata - i sada je preostao najzahtjevniji dio posla – uklanjanje same temeljne ploče.

- Ona je najteži dio za rušenje jer se radi o najdebljem dijelu konstrukcije koja se ne može uklanjati strojevima „grickalicama“ već će se ići klasičnim načinom pikamerom ili rezanjem. Miniranje je isključeno. Na samom licu mjesta odvaja se željezna armatura od betona jer se ipak radi o velikim količinama koje su vrlo vrijedne. Računamo da bi početkom veljače mogli početi graditi. Zapravo to najviše ovisi o tvrtki koja uklanja građevinu kad će nam moći osloboditi teren kako bi mu se moglo pristupiti i opet počelo s izgradnjom. Sad je tamo ista situacija kao i na početku izgradnje. Ima nešto vode na dnu, ali to je situacija koju smo imali na početku gradnje i to nam ne predstavlja problem. Ipak, kad opet budemo ponovno gradili, ostavit ćemo na najnižoj etaži na dva mjesta „prozore“ kako bi preventivno spriječili da se dogodi ista situacija kao 11. rujna kada je Zadar pogodila oborinska kataklizma koja je prouzročila izdizanje građevine. Da su etaže bile potopljene, izdizanje se ne bi dogodilo, već bi se voda ispumpala i nastavilo bi se s gradnjom – kazao nam je dipl. ing. arh. Željko Predovan, glavni projektant zgrade i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju "Moj centar".

S osiguravajućom kućom nije postignut dogovor o nadoknadi štete na osiguranom gradilištu, pa će se s njom ići u sudski spor koji je u pripremi. Vještačenja su obavljena i dostavljena Trgovačkom sudu, ali poziv na ročište još nije upućen. U procjeni šteta uklanjanja i ponovne izgradnje zgrade baratalo se iznosom od oko 27 milijuna kuna koje osiguravatelji nisu željeli isplatiti, dok je mišljenje investitora i izvođača radova da bi se iz osiguranja šteta trebala platiti.

Predovan tvrdi kako nevolje s izgradnjom poslovno-stambene zgrade prouzročene velikim povodnjem - nisu smanjile interes za kupnju stanova.

- Kad kažem da imamo novih kupaca, ljudi to ne vjeruju. Ali to je činjenica, kupaca ima i s te strane zbilja nema problema. Građevina je bila i onda sigurna, ali na prirodne katastrofe nekad se ne može utjecati. Mi smo učinili sve da zgrada bude kvalitetna, pa ako je zbog toga trebalo sve rušiti, učinili smo i to – zaključuje Željko Predovan.
 

Katastrofa s novogradnjom u Ulici Put Murvice do sad je nezabilježen slučaj u hrvatskom građevinarstvu, a pojedinačno je to i najveća šteta od poplave u Hrvatskoj. Investitori okupljeni u grupaciju Moj centar samo u građevinski dio projekta uložili su 12 milijuna eura. Stambeno-poslovna građevina projektirana je za 120 stambenih jedinica, tri podzemne etaže za parkirališna mjesta, prizemlje i 7 nadzemnih etaža.
17. travanj 2024 04:01