StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: OTVOREN 4. TSWF

'Hrvatska tuna je posebno popularna u Japanu'

Piše Zadarski.hr
2. veljače 2018. - 17:32
fantasticna_tuna_izlozba8-020118

„Ovaj je festival spoj gospodarskih, umjetničkih i kulturnih veza Japana i Zadra. Iniciran je našom gospodarskom suradnjom, a sada je značajan i kao turistički događaj koji se neprekidno razvija“, kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić na otvorenju 4. Tuna&Sushi&Wine festivala koji je počeo u petak izložbom "Fantastična tuna" fotografa Marina Kučere.

Dukić je posebno pozdravio veleposlanika Japana u RH Keiji Takiguchija koji je u kratkom obraćanju podsjetio na činjenicu da se ove godine obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Japan i Hrvatske.

- U Zadru imamo jedinstveni festival koji utvrđuje posebne veze vašeg povijesnoga grada i gostoljubivih ljudi s Japanom. Spona te veze je tuna, a hrvatska tuna posebno je popularna u Japanu kao visokokvalitetna riba“, kazao je japanski veleposlanik.

Župan Božidar Longin osvrnuo se na značenje i ulogu marikulture, poljoprivrede i gastronomije za Zadarsku županiju. „Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj županiji primjetno je napravilo korak više, na što smo svi jako ponosni, kao što smo ponosni i na činjenicu kako smo najribarskija županija u Hrvatskoj, a tuna je u tom segmentu posebna priča jer je njezina vrijednost na najvećoj svjetskoj razini“, kazao je Longin koji je na otvorenje TSWF-a došao u društvu Tomislava Čorića, ministra zaštite okoliša i energetike.

26. travanj 2024 04:53