StoryEditorOCM
KalelargaMOLITELJI OPET STIŽU ISPRED ZADARSKE BOLNICE

Od Valentinova do kraja korizme mole protiv pobačaja, umjetne oplodnje i kontracepcije

Piše IKA
6. veljače 2018. - 15:12
molitvena_akcija5-180215

Regionalni susret inicijative '40 dana za život' za područje Dalmacije održan je u nedjelju 4. veljače u župi Srca Isusova u Zadru. Okupio je trideset sudionika iz osam dalmatinskih gradova kako bi ohrabrili jedni druge u novoj četrdesetnici za nerođene. Povod susreta je nova molitvena kampanja u korizmi koja se ispred 27 bolnica u Hrvatskoj održava od 14. veljače do 25. ožujka. Tema ove kampanje je osvijestiti značenje koji je nosivi sadržaj te inicijative, a to je bdjenje, pod geslom 'Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!'. Podtema je osvješćivanje ljudi o kontracepciji, piše Informativna katolička agencija.

Marija Šošić, regionalna koordinatorica za Dalmaciju, sudionicima je predstavila nove programe koje će inicijativa pokrenuti. Uz seminar 'Oprostom oslobođene' kojeg godinu dana provode za žene koje pate od postabortivnog sindroma, pri čemu brojne svjedoče da su baš na tim seminarima zaliječile teške posljedice pobačaja, u planu je i program za muškarce, jer se javlja sve više muškaraca koji trpe zbog pobačaja. Sve više parova trpi zbog neplodnosti pa je inicijativa pokrenula program za parove željne djece, pod nazivom 'Vikend Srca Marijina', kao duhovno ohrabrenje tim supružnicima. Taj seminar vodi o. Marko Glogović, duhovni savjetnik inicijative, u mjestu Svetičko Hrašće pokraj Svetica. Uz zagrebački Centar za život koji je otvoren prije dva mjeseca u prosincu, Šošić je najavila i otvaranje Centra za život u Splitu.

Novost je da će u ovoj korizmenoj kampanji pred svako mjesto molitve u 27 hrvatskih gradova doći i relikvija sv. Ivana Pavla II. u zajedništvu s kojom će moliti za prekid pobačaja, za majke i očeve koji razmišljaju o pobačaju i za sve koji su pobačajem ranjeni i podržavaju ga. Sv. Ivan Pavao II. bio je veliki promotor i zagovornik zaštite života od začeća do prirodne smrti te mu se članovi na osobit način utječu u zagovoru za nerođene i oživotvorenju smjernica koje je taj papa davao za vrijeme svog pontifikata.

U tom smislu, na susretu je Damir Mandić, član inicijative iz splitskog tima, vjeroučitelj i otac četvero djece, predstavio značajke enciklike 'Evangelium Vitae' – Evanđelje života, u kojoj Ivan Pavao II. tematizira i pobačaj. Encikliku je potpisao na Blagovijest 1995. g., jer je taj blagdan dan Isusovog začeća. Mandić je rekao kako u toj enciklici Ivan Pavao II. koristi pojmove struktura grijeha, kultura života i kultura smrti, zavjera protiv života. Eutanaziju naziva perverzijom samilosti. Korijen nepoštivanja života je u izopačenoj ideji slobode i zaboravljenom Bogu, a među glavnim čimbenicima u preziru života je banalizacija seksualnosti, kaže Papa. Prema nauku Crkve, pobačaj je teški moralni nered. To je namjerno ubojstvo nedužnog bića te Papa upozorava biblijskom 'Jao onima koji zlo nazivaju dobrim, a dobro zlim', te i koriste za pobačaj termin prekid trudnoće. Ivan Pavao II. ističe da je demokracija etička ako poštuje temeljne vrednote, a to je ljudski život te da zakoni imaju smisla ako štite život. Da bi izgradili civilizaciju ljubavi, potrebna je snaga odozgor, istaknuo je papinu poruku Mandić.

Dr. Danijela de Micheli Vitturi izrazila je zahvalnost Bogu što se apostolat za život u Hrvatskoj nastavlja po djelovanju inicijative '40 dana', istaknuvši da njihovo djelovanje potvrđuje istinu: „Tamo gdje i što ne može učiniti čovjek, može Bog. Kad iscrpimo sve ljudske snage, kad smo nemoćni i ne znamo kako dalje, nastupa Božja milost i uviđaš koliko je nešto Božje djelo". Predstavila je značajke enciklike 'Humanae Vitae' koju je 1968. g. objavio papa Pavao VI., kao odgovor Crkve na pojavu seksualne revolucije 1960-ih godina. Enciklika koja izražava stav Crkve u protivljenju kontracepciji i pobačaju aktualna je onda i sada, rekla je. Vitturi je navela jednu od poruka te enciklike: „Ljudski život počinje začećem. Bračni čin se ne smije silom nametnuti bračnom drugu. Svrha spolnog bračnog čina je rađanje i sjedinjenje. Kontracepcija dokida rađanje, a potpomognuta oplodnja sjedinjenje supružnika".

Predavačica je podsjetila da je ta enciklika bila naišla na protivljenje mnogih, pa i u Crkvi, neki su je nazivali 'enciklika pilule'. Vitturi je istaknula i potrebu odgovornog roditeljstva, koje spominje enciklika, što uključuje razboritost, velikodušnost, odgovornost, poštivanje zdravstvenog stanja para. „Odgovorni roditelji svjesni su da su oni produžena ruka Stvoritelja i da su sukreatori novog ljudskog bića. Pitanje prihvaćanja dara života je pitanje ispita savjesti pred Gospodinom", istaknula je Vitturi. U održavanju naravnog ritma tijela, onoga što je Bogom dano, Vitturi je uputila na metode prirodnog planiranja obitelji koje nisu pobuna protiv Božjeg reda i ispunjenja bračne ljubavi u tjelesnom sjedinjenju, koje u sebi ima smisao i vrednotu, bez obzira na rađanje. Vitturi je istaknula da je Hrvatska bila prva zemlja u Europi, izvan Australije, u kojoj je održan prvi simpozij o Billingsovoj metodi.

Sudionicima susreta posvjedočila je i Josipa Razlog. Sa suprugom Franom očekuje njihovo prvo dijete u četverogodišnjem braku. Pohađali su FertilityCare program u Centru za skrb o plodnosti koji pruža individualnu pomoć parovima, istražujući stanje svakog supružnika. Neplodnost se javlja zbog fizičkih razloga, a razlog može biti i duhovne naravi, ili pak neke parove Bog poziva da služe zajednici na drugi način, rekli su supružnici. Josipa i Frane nisu išli na umjetnu oplodnju, molili su za začeće djeteta te se trudnoća dogodila, vjeruju oni, po blagoslovljenom i zavjetnom zagovoru sv. Mihovila arkanđela, kome ih je duhovnik uputio da se mole u prevladavanju njihovih prepreka duhovne i tjelesne naravi. Sudionike je pozdravio i fra Bojan Rizvan, župnik Srca Isusova. Ohrabrio ih je rekavši da je veliko to što čine u zaštiti života. Potaknuo ih je da ne podlegnu strahu koji je kočnica za život niti napastima kojima đavao potiče na odustajanje, piše Informativna katolička agencija.

Susret je počeo misnim slavljem u crkvi Sv. Šimuna u Zadru koje je predvodio mons. Josip Lenkić, upravitelj svetišta Sv. Šime. Regionalni susret održava se dva puta godišnje, uoči svake molitvene kampanje, kako bi sudionici kampanje zajedno molili, razmijenili iskustva, ideje i odredili smjernice za nadolazeće molitveno bdjenje.

25. travanj 2024 03:09